VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Museernas hemligheter - Del 7 av 8: Slottet i Versailles

...
Del 7 av 8. Slottet i Versaille som en gång var ett kungligt slott är nu ett museum med över tre miljoner besökare årligen. Väl där inne upptäcker vi vem den riktige musketören D'Artagnan var. Vi lär oss varför champagne är så bubbligt och inser att Marie Antoinette inte var den frivola dumsnut som många av oss trott.

Bedårad av dogmerna

...
De vänsterliberala trossatserna passade mig bra. Men nu jagar jag inte kättare längre.

Nationernas Europa - Del 4: Grekland

...
Del 4. I kvällens avsnitt handlar det om nationen som å ena sidan brukar beskrivas som civilisationens vagga, å andra sidan som EU-familjens struligaste problembarn – nämligen Grekland. Niklas Ekdal intervjuar Kevin Featherstone vid London School of Economics, om hur grekerna balanserar mellan storhetsvansinne och självförakt.

Önsketänkande

Både besökare och bofasta har haft en romantiserad och ideologiserad bild av Sverige.

Engelsbergssamtalen - Universitetens belägenhet

...
Universiteten har under lång tid låtit den humanistiska och den teknologiska kulturen komplettera och balansera varandra. Men håller jämvikten mellan de två kulturerna nu på att rubbas? Är ett politiskt initierat likriktningstryck i färd med att göra den ena kulturen, den teknologiska, till norm för den andra? Och förlorar den humanistiska kulturen därmed åtskilligt av sitt raison d’être? Lundaprofessorerna Kristian Gerner och Svante Nordin samtalar med Peter Luthersson.

Jag har gjort slut

Värderingarna hos den tongivande urbana klassen leder på sikt till samhällsupplösning. Alternativet är en hållning byggd på samarbete och tillit samt språkliga, historiska och kulturella band.

Dr Virus & Mr Hyde - Är virus bara av ondo?

...
Virus sammankopplas med fruktansvärda sjukdomar och epidemier som hotar hela mänskligheten. Men tänk om de faktiskt också har en dold, positiv sida?

Den mytomspunna hårfärgen

...
Genom historien har rött hår fått symbolisera både skönhet och ondska. På senare tid har hårfärgen fått en renässans.

Medicinska pionjärer - Del 1 av 3: Operationsrobotar

...
Del 1 av 3. Sjukhus och läkarvetenskap genomgår stora tekniska förändringar. Och på frågan om hur medicinsk praktik utövas om hundra år svarar många "robotar". Men man behöver inte vänta så länge. Robotarna är redan här och opererar oss.

Så ska slipstenen dras

Dagspressens inflytande utvecklas i samma riktning som deras upplagor. Tiden är sedan länge förbi när till exempel Expressen på egen hand kunde driva kampanjer som fick både väljare och regering att byta uppfattning.

Onedinlinjen - Del 8 av 15: Hem till Liverpool

...
Del 8 av 15. När James anländer till Liverpools hamn med sin nya fullriggare står inte Anne och väntar på honom. Orsaken till hennes frånvaro är en viss Michael Adams.

Revolutionären i Zürich

...
För hundra år sedan återvände Lenin till Ryssland för att genomföra sin kommunistiska revolution. Den hade han först tänkt starta i Västeuropa med Schweiz som centrum.

Marijuana mot cancer - Lag eller vetenskap?

...
När professor Patricia Crone vid Princetonuniversitet fick diagnosen lungcancer hade cancern redan hunnit spridas till hjärnan. Som en sista desperat åtgärd var hon beredd att prova om marijuana skulle kunna påverka sjukdomsförloppet. Men i USA är det brottsligt att inneha marijuana, och Patricia Crone behövde ett halvt kilo. Konflikten mellan vetenskap och lag gjorde hennes experiment riskabelt.

Illusionslös idealist

...
Rousseau uppfattas av många som frihetens och optimistens store apostel. I själva verket var han en motsägelsefull person. Hans intellekt var rörligt men hans idéer om folkviljan har gett inspiration till skumma ideologier.

Illusionslös idealist

...
Rousseau uppfattas av många som frihetens och optimistens store apostel. I själva verket var han en motsägelsefull person. Hans intellekt var rörligt men hans idéer om folkviljan har gett inspiration till skumma ideologier.

Historien om Spanien - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Ändra fram till den muslimska perioden och kalifatet i Córdoba var Iberien bara en mindre provins till Kartago. I detta avsnitt tar oss Simon Sebag Montefiore till Cadiz där den första invasionen av Spanien ägde rum. Vi besöker den helt bevarade romerska staden Italica med dess fantastiska amfiteater.

Brott lönar sig

...
Brottslighet är ett av de största hindren för näringslivets utveckling. Situationen är på väg att bli ohållbar.

Världens historia - Del 3 av 8: Ordet och svärdet

...
Del 3 av 8. Mellan 300 f Kr och 700 e Kr genomgick människan en andlig revolution. Buddismen, kristendomen och islam bredde ut sig i olika delar av världen. Men detta var också en tid av krig, imperiebyggande och blodiga förföljelser.

Den ofelbare

Man kunde kanske tro att det följande är en ordväxling mellan någon av Columbus kaptener och en företrädare för hovet hos Ferdinand och Isabella:

Mekongfloden med Sue Perkins - Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. Skogsskövling och tjuvskytte gör att Kambodja får allt mindre naturliv. Den olagliga verksamheten drivs fram av girighet och fattigdom. Men ansträngningar görs också för att skydda djur och natur. På sin resa läng Mekongfloden möter Sue Perkins Krungfolket i Ratanakiri-provinsen som kämpar för att bevara sin skog.

Vart har makten tagit vägen?

...
Under lång tid har makt läckt iväg från riksdag och regering och den makt som finns kvar nyttjas inte till att ta hand om de väsentligaste uppgifterna.

När Sverige blev rikt - Del 4: Sverige blir ett land bland andra 1970 - 2000

...
Del 4 av 4. Sverige hade på hundra år rest sig ur fattigdom och armod och var i mitten av 1970-talet det tredje rikaste landet i världen. Då slog oljekrisen och en global lågkonjunktur till med full kraft och "den svenska modellen" sattes på hårda prov. Sverige som haft en 30 årig oavbruten tillväxt kastades in i djup ekonomisk kris.

Jag saknar snuskhumorn

Jag minns en tid, det var nog bara ett tiotal år sedan, när den enda väsentliga egenskapen hos ett skämt var att det var roligt.

Kristendomens koder - Del 1 av 6: Kött och blod

...
Del 1 av 6. Jesus lidande på korset och de kristna martyrernas plågor spelar en stor roll i konsten. Hur de skildrats och tolkats har skiljts sig genom århundradena. Varför?

Från ideal till transaktion

...
Universiteten rör sig bort från idealet om det gemensamma goda och en generell kunskapshöjning. Idag är nyttan med forskningen att lösa samhällsproblem. Det väcker frågor om humanioras existensberättigande.

Spioneriets historia och framtid - Del 4 av 7: Historiskt perspektiv på spioneri

Del 4 av 7. Professor Michael Goodman från King's College i London, ger Niklas Ekdal ett historiskt perspektiv på spioneri.

Rätt kropp på rätt plats

...
Hon har kallats jetålderns Flaubert och framröstats som en av Storbritanniens främsta efterkrigsförfattare. Hon är eller har varit historiker, officer, stjärnjournalist, äventyrare, belletrist, och stadslivets benådade skildrare. Mitt i livet tog hon dessutom klivet från man till kvinna.

Vetenskapen om jord - Vad är jord och hur skapades den en gång?

...
Efter flera miljarder år vaknade vår planet till liv. Den dramatiska förvandlingen berodde på uppkomsten av jord. För, vilket denna dokumentär visar, en så stor del av vår existens är beroende av denna missförstådda och livsviktiga resurs. Jorden ger oss maten vi äter, djuren vi lever av och luften som vi andas.

En handlingens man

Den ryske revolutionären, publicisten och författaren Aleksandr Herzen (1812–1870) påbörjade sina memoarer år 1852 och skulle fortsätta arbetet med dem en bit in på 1860-talet.

Matens långa väg - Från jorden till tallriken

...
Hur tar sig färskt mat från jorden alla hörn till våra lokala butiker? Att få mat på hyllorna kräver ett högteknologiskt globalt nätverk i ständig rörelse. I denna dokumentär besöks Ghana där bland annat 20 ton nyskördad ananas lämnar fabriken varje dag.

Okreativ förstörelse

Den goda nyheten är att världen blir allt rikare och fattigdomen minskar. Det gäller även Sverige till stor del. Med så gott som alla mått mätt har en snittsvensk som lever idag det bättre än för 50 eller 100 år sedan. Delar av det svenska samhället har aldrig mått bättre.

Den främste riddaren - William Marshals äventyrliga medeltid

...
William Marshal, 1147-1219, betraktades under sin levnad som världens främste riddare. Under en karriär som varade i mer än femtio år var denne soldat och statsman en av kristenhetens främste ledare. Han utkämpade slag över hela Europa, satte sitt sigill under Magna Carta, överlevde ett otal hovintriger och räddade mot alla odds och vid 70 års ålder England från att invaderas av Frankrike.

I dödsskuggans dal

Det europeiska samarbetet haltar. Den ekonomiska dynamik som så länge övade stark dragningskraft även på de stater som till en början ställde sig kritiska till en överstatlig gemenskap, som fick Eftas länder att uppge sin tveksamhet och som slutligen i triumf kunde ansluta Östeuropas planekonomier till västlig marknadskapitalism, har förlorat sin charm.

Mekongfloden med Sue Perkins - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Sue Perkins börjar resan i Vietnam, i det gigantiska Mekongdeltat. Vietnam har en av Sydostasiens snabbast växande ekonomier och miljontals människor, många av dem risbönder som lever längs Mekongfloden, ser nu sina liv förändras. Sue fortsätter sedan in i Kambodja där hon träffar en överlevande från Pol Pots och de röda khmerernas folkmord.

Sturarna: med förlorarens blick över 1500-talet

Historikern Bo Eriksson vid Stockholms universitet är en synnerligen produktiv populärvetenskaplig författare – senast i höstas utkom hans omfattande bok om monster och nu följs den av en brett upplagd skildring av Sturesläkten.

När Sverige blev rikt - Del 3: Den svenska modellen 1920-1970

...
Del 3 av 4. I del tre berättas om hur arbetarrörelsen och bondeförbundet kom överens om att dela den politiska makten trots att de stod långt ifrån varandra politiskt. På arbetsmarknaden skedde en liknande överenskommelse i det så kallade Saltsjöbadsavtalet.

Rik vandring i Yeats poetiska världar

William Butler Yeats (1865–1939) anses av många vara den störste engelskspråkige diktaren under 1900-talet. Den främsta anledningen är tvivelsutan de modernistiska dikter han skrev under senare delen av sitt liv.

Tillbaka från döden - Dö för att leva

...
I denna dokumentär får vi följa hur man mot alla odds lyckas rädda tillbaka människor till livet. Läkaren Kevin Fong beskriver hur en ung norska som var starkt nedkyld och vars hjärta stannat i över tre timmar ändå blev helt återställd. Frystemperaturen hindrade hennes celler att dö. Läkare använder nu hennes fall för att rädda liv.

Grodor ur munnen

När vi för snart tio år sen bodde i Hanoi hälsade min fru, som satte en ära i att lära sig vietnamesiska, varje morgon ambassadens lokalanställda med ett glatt ”Godmorgon!”.

Onedinlinjen - Del 6 av 15: Räddningen

...
Del 6 av 15. Den klassiska TV-serien om James Onedin (Peter Gilmore) som bygger ett handelsföretag på 1860-talet i England. Charlotte Rhodes är allvarligt skadat efter en våldsam storm. En förlisning är nära.

Efter multikulti

...
Det är svårt att peka ut när och var idén om den multikulturella politiken föddes. Däremot är det möjligt att dra slutsatsen att identitetspolitiken, i bemärkelsen att medborgare ges rättigheter på grund av etnisk eller kulturell bakgrund, är en följd av multikulturella politiska åtgärder.

Arkiv Axess - Del 9 av 10: Välkommen till antropocen

...
Del 9 av 10. Niklas Ekdal intervjuar J.R. McNeill om miljöns förfall och återhämtning, från 2015. Efter ett historiskt klimatavtal i Paris, med amerikaner som pådrivande, fick USA en president som förnekar växthuseffekten och har valt en oljedirektör till utrikesminister. I stället tar Kina ledarrollen, medan Kalifornien och Skandinavien ställer om till koldioxidneutralitet.

Stockholms försvarare värd ett bättre öde

I dessa tider, när den historiska biografin har fått ett remarkabelt uppsving efter att på 1970- och 1980-talen ha varit en förkättrad genre, är det inte ovanligt att även individer från medeltidens och 1500-talets historia förunnas analyser i bokform.

Den främste riddaren - William Marshals äventyrliga medeltid

...
William Marshal, 1147-1219, betraktades under sin levnad som världens främste riddare. Under en karriär som varade i mer än femtio år var denne soldat och statsman en av kristenhetens främste ledare. Han utkämpade slag över hela Europa, satte sitt sigill under Magna Carta, överlevde ett otal hovintriger och räddade mot alla odds och vid 70 års ålder England från att invaderas av Frankrike.

Fula trick

Elvis träffar Nixon! Märket med fotot från detta smått bisarra möte mellan rockkungen och presidenten säljer alltid bäst, vittnar försäljare av antika politiska ”campaign buttons” som jag stött på under konservativa sammankomster.

Världens historia - Del 1 av 8: Överlevnad

...
Del 1 av 8. BBC-journalisten Andrew Marr inleder sin resa genom mänsklighetens 70 000-åriga historia i Afrika. Han berättar hur våra förfäder övergav sin nomadtillvaro och blev de första bönderna och stadsborna. Detta var en tid då människor tvingades till extrema åtgärder i kampen för att överleva.

Unik handbok i polsk politik

Jarosław Kaczyński är troligtvis Europas mest målmedvetna politiker. I all hast och med stor list har den faktiska ledaren för Polen (han är varken president eller premiärminister, enbart regeringspartiet Lag och rättvisas partiledare) angripit landets rättsväsende, statliga medier och offentliga förvaltning.

Andrew Carnegie - Makten till freden

...
Andrew Carnegie föddes fattig i Skottland, emigrerade till USA på 1840-talet och var vid slutet av 1800-talet världens rikaste man. Carnegie kritiserades för sina hårda affärsmetoder men är numera synonym med filantropisk verksamhet. Han lade ned väldiga summor på utbildning och bibliotek men var också djupt involverad i ansträngningar att uppnå global fred. Men det första världskriget krossade hans dröm.

Mitt i naturen

...
Upplysningstiden – i grova drag 1700-talet, med en kulmen under dess andra hälft – gäller för en förnuftets triumf över olika mytiska och magiska föreställningar.

När Sverige blev rikt - Del 2: Snilleindustrierna 1880-1920

...
Del 2 av 4. Vi talar gärna om historiens genier som förklaring till människans olika framsteg. Men inga snillen kommer särskilt långt utan lärare och konkurrenter, de är alltid barn av sin tid. Även Sverige fick beundrade uppfinnare och innovatörer mot slutet av 1800-talet. Entreprenörer som Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Gustaf Dalén och Sven Wingquist presenterade inte bara nya lösningar utan grundade också världsföretag.

Vår tids massutmaning

Ledande politiker talar gärna om ”flyktingkrisen 2015” som alla invandrarrelaterade utmaningars moder och orsak. Inget kunde vara mer felaktigt.

I Stalins skugga - Finland 1944 - 1952

...
Filmen skildrar de kritiska efterkrigsåren i Finland 1944-1952 och de enorma utmaningar landet ställdes inför efter vapenstilleståndet med Sovjetunionen 1944. En film av Hans Barnekow.

Kungen, konsten och konkurserna

...
Konkurser förknippas främst med jämmer och elände, men med historikerns ögon kan de tvärtom vara rena guldgruvan.

Spioneriets historia och framtid - Del 2 av 7: Spionen och staten

...
Del 2 av 7. Niklas Ekdal möter Gill Bennet som varit historisk rådgivare åt sex brittiska premiärministrar. Hon berättar om spioneriets historia. Intervjun spelades in i Rhodes House, Oxford, 18 mars 2016.

Från Asar till Ödesgudinnor

Kristendomen är en religion som människor bekänner sig till och på ett eller annat sätt tror på, även om det sällan är lätt att avgöra exakt vad en kristen tror på. Men hur är det med asatron, den som här i Norden trängdes bort för tusen år sedan av kristendomen?

Den kosmiska gryningen - Alltings första ljus

...
Kort efter Big bang lades universum i ett mörker som varade i hundra miljoner år. Men plötsligt uppstod vårt nuvarande universum med dess stjärnor, galaxer och atomer. Hur det blev möjligt har fram till nyligen varit ett mysterium. Men nya bevis sprider ljus över universums tillblivelse.

Ekologisk odling

Globala fenomen har onekligen kommit i fokus under det senaste decenniet, och det inte enbart i samhällsdebatten utan också inom vetenskapen i största allmänhet och de historiska vetenskaperna i synnerhet. Det är inte konstigt alls egentligen.

Vem var Axel Ebbe? Film av Jan Troell och Jan Hemmel från 2016

...
Ett porträtt av sekelskiftesmänniskan, kvinnokarlen och konstnären Axel Ebbe. Nästan alla skånska städer har sina Ebbeverk. Ändå har vi inte vetat så mycket om denna mångsidigt begåvade konstnär. Nu träder han fram genom otaliga brev: Från ungdomens sökande, genom konststudier och utställningsmödor till hans kvinnohistorier och äktenskap.

Aktuella Aniara

...
För 60 år sedan tonsattes Harry Martinsons Aniara. I år gestaltas diktverket på film och opera.

Döden under Viktorianska eran - Dan Cruickshank undersöker en kultur

...
I denna dokumentär undersöker Dan Cruickshank hur viktorianerna betraktade och förhöll sig till döden. Det är en fascinerande historia om likstölder, överfulla kyrkogårdar, kontroversiella begravningsceremonier och ideal om döden som krossades av första världskrigets våld.

Tillbaka till Grekland

Theodor Kallifatides nya bok Ännu ett liv är skriven på grekiska. Författaren har till slut försonats med sitt hemland.

IS brittiska kvinnor - Kvinnor och barn i terrororganisation

...
Under tolv månader infiltrerade två muslimska reportrar en krets brittiska kvinnor som stödjer Islamiska staten, IS. Programmet visar hur de glorifierar en extrem islamistisk ideologi och uppmanar unga muslimska kvinnor i Storbritannien att åka till Syrien och ansluta sig till IS.

Väldet och våldet

...
Splittring råder ända sedan begynnelsen inom islam, och denna blodiga motsättning gäller ytterst vem som är legitim efterföljare till profeten och vilka befogenheter som medföljer detta ämbete. Carl Rudbeck läser klargörande skrifter om konfliktens långa historia.