VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Den lilla världen

...
Under 1900-talet nådde fysiken en hegemoni som den ledande och samtidigt den mest grundläggande empiriska disciplinen så till den grad att denna period går till vetenskapshistorien som fysikens århundrade.

Expedition Burma - Del 1 av 3: Den asiatiska elefanten

...
Del 1 av 3. I västra Burma döljer sig den asiatiska elefanten - en nationell ikon. Denna förhistoriska gigant är utrotningshotad men Burmas stora och djupa skogar är nyckeln till dess överlevnad.

Nästan ett Nobelpris

...
Georges Perec har mest uppmärksammats för sina formella experiment, men han är en både underhållande och angelägen författare. Hans verk speglar 1900-talets tragedier.

Mystiska bautastenar - Episka minnen av det förgångna

...
För över 7 000 år sedan restes gigantiska gravstenar och tiotusentals monument längs Atlantkusten. De förekommer särskilt i Carnac-regionen i Frankrike och har ända sedan antiken förbryllat och tjusat resenärer, vetenskapsmän och poeter. Men vilken betydelse har de? Arkeologen Serge Cassen ger sig i kast med uppgiften.

Självskadebeteende

...
Sommaren 2019 kommer positioneringen inför nästa amerikanska presidentval att pågå för fullt. Kosan ställs då till orterna i rostbältet som avgjorde förra gången, inte bara till den stora lantbruksmässan i Iowa med friterade hot dogs och koskulpturer i smör.

Kelterna - Del 3 av 6

...
Del 3 av 6. Kristna och hedniska riter sammansmälte när de första missionärerna mötte kelterna. Programledare är Frank Delaney.

En outtröttlig kamp mot tankelättja

Alfred Edward Housman kallades ”Europas främste latinist”. Men det var som poet han blev älskad av en bredare allmänhet, och denna popularitet har han behållit.

Kampen om Vita huset - Del 1 av 6: Jackson mot Adams 1828

...
Del 1 av 6. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater.

Konst i maktens tjänst

Lars Anders Johanssons nya bok beskriver hur Socialdemokraterna lade beslag på kulturpolitiken.

Möte med förfäder - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Den brittiske arkeologen Julian Richards återvänder till sina viktigaste utgrävningar. Denna gång undersöker han två helt skilda kvinnoöden under järnåldern: en tonårsflicka som troligen offrades och en drottning begravd bredvid sin magnifika triumfvagn.

Klassisk opera i repris

...
Länge såg det ut som om förändringens vindar skulle blåsa bort Angela Merkel från makten i Tyskland efter flyktingkrisen, men när valet nu närmar sig har vinden bedarrat. Mats Fält spanar efter utvecklingslinjer i ny litteratur om tysk politik.

Bysans - tre städer - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Simon Sebag Montefiore spårar Istanbuls historia där tre trosinriktningar - hedendom, kristendom och islam - stått i centrum för nästan tretusen år av de mest intensiva politiska och religiösa striderna. Montefiore blottlägger dess grekiska rötter och visar hur Istanbul förvandlades till huvudstaden i ett kristet imperium under kejsar Konstantin.

Go West(banken)

Följer man samhällsdebatten tycks det ha blivit alltmer komplicerat att vara tolerant. En allmänt hygglig inställning till människor och en föreställning om att kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund inte ska ligga i vägen för individers livsval räcker inte särskilt långt nuförtiden.

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier - Del 3 av 13: Mellanösternkonfliktens historiska rötter

...
Del 3 av 13. General Sir Simon Mayall har bakom sig fyrtio års militär karriär i Mellanöstern. Han talar med Paulina Neuding om den så kallade arabiska våren, Islamiska statens uppgång, och hur både politiker och medier i väst missförstår händelser och processer i den muslimska världen.

Den passionerade läsaren

...
Hjalmar Söderbergs samlade litteraturkritik har nu utgivits. Ofta var han en lysande recensent, men när det gällde Selma Lagerlöf högg han i sten.

Naturens minsta kungadömen - Del 1 av 3: Små möss bland väldiga djur

...
Del 1 av 3. På natten är gräshoppsmusen i Sonoraöknen i USA en fruktad varelse, fullt kapabel att ta sig an de mest dödliga skorpioner. Men kan den överleva i dagsljus? En skogsbrand på den afrikanska Savannen ödelägger hemmet för Sengin, en elefantnäbbmus. Vågar hon bygga upp en ny tillvaro eller väljer hon att återvända?

Rädda för risker

...
Statsförvaltningen dignar under höga ambitioner och krav. Det riskerar att leda till ängslighet och slutna nätverk.

Planetjägarna - Astrofysiker hittar allt mer i rymden

...
Är vi ensamma i universum? Vi kanske snart får svar. I denna dokumentär får vi följa ”planetjägare” på jakt efter beboeliga planeter.

Den yttersta av tider

...
Amerikansk konservatism söker sin roll under Donald Trump. Författaren och den politiske analytikern Yuval Levin efterlyser en politik som stärker banden mellan individ och stat.

Art Nouveau - Del 1 av 3: Paris

...
Del 1 av 3. BBC-journalisten Stephen Smith går på spaning i Paris efter Art Nouveau, den stilart som vid sekelskiftet gav upphov till olika uttrycksformer i konsthantverk, arkitektur och formgivning. En rad glamorösa och kontroversiella personligheter passerar i revy, bland annat skådespelerskan Sarah Bernhardt, konstnären Alphonse Mucha, juveleraren René Lalique och arkitekten Hector Guimard. Vi går också på restaurang Maxim.

Suget efter ciggen

...
För inte så länge sedan rökte alla överallt. Anders Mathlein minns med vemod och saknad en värld som gått upp i rök.

Att vara eller inte vara Shakespeare - Del 1 av 6

...
Del 1 av 6. Will kämpar med sin Romeo men måste samtidigt ta sig an en arg skådespelare, en mycket irriterande gäst och sin familjs föga hjälpsamma förslag.

Är vi fredsskadade?

...
Den svenska inställningen till försvar och säkerhetspolitik präglas av nonchalans och okunskap. Kanske beror det på att vi alltför länge tagit freden för given.

Grundämnenas gåta - Del 1 av 3: år 1754-1806

...
Del 1 av 3. När engelsmannen Joseph Prietsley och fransmannen Antoine Lavoisier upptäcker en ny gas kallad syre kullkastas de rådande teorierna om kemi. Därmed inleds också jakten på nya grundämnen.

Fast i egna fällan

...
Högskolor och universitet påverkas och förändras av politiskt klåfingriga direktiv influerade av postmodernt tänkande. Men politiseringen av akademin genomförs i det tysta.

Upplysningens hjältar - Del 1 av 2: Kunskapens kraft

...
Del 1 av 2. Upplysningen tog sig an ett Europa dominerat av vidskepelse och religion. Dess tänkare och förespråkare hävdade att det bästa sättet att förstå världen var att använda förnuftet istället för att underkasta sig kungars eller kyrkans auktoritet. Tron på frihet och jämlikhet gick sida vid sida med vetenskapen och banade vägen för de industriella och politiska revolutioner som förvandlade Europa och USA.

Klassisk opera i repris

...
Länge såg det ut som om förändringens vindar skulle blåsa bort Angela Merkel från makten i Tyskland efter flyktingkrisen, men när valet nu närmar sig har vinden bedarrat. Mats Fält spanar efter utvecklingslinjer i ny litteratur om tysk politik.

Säsongsstart för Studio Axess - Katarina Barrling och PM Nilsson

...
"Haveri" sade statsministern om IT-skandalen. Två ministrar har fått gå. Ändå slutar alltsammans med trubbel - för de borgerliga. Igen! Hur kommer det sig? DI:s PM Nilsson och statsvetaren Katarina Barrling samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

En kritik av fejdkulturen

För att förstå ett drama som Romeo och Julia måste man känna till hur klankulturer fungerar.

Vikingar i Kanada - Ett arktiskt mysterium

...
En arkeologisk utgrävningsplats på Baffinön i norra Kanada avslöjar att européer fick kontakt med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen långt före Columbus. Arkeologen Pat Sutherland, expert på Arktis, visar att nordmän drev handel här för över tusen år sedan.

Bikers i Bhutan

...
Det länge isolerade Bhutan har gradvis öppnat sig för omvärlden. En grupp svenskar korsade det lilla kungariket på motorcykel.

Det onda gräset? Cannabis - världens mest populära drog

...
Cannabis är drogfavoriten nummer ett, men dess effekt är inte särskilt känd. Kan cannabis orsaka schizofreni? Är den beroendeframkallande? Kan den leda till tyngre drogmissbruk? Eller är det helt enkelt en ört, ett undervärderat läkemedel? Dr John Marsden, expert på beroendeframkallande droger, ger svar.

Önskedrömmar

...
Stora medieföretag använder sig av Facebooks och Googles metoder för att konkurrera med dem om läsarnas uppmärksamhet. Men den kampen kan de inte vinna.

Kelterna - Del 1 av 6

...
Del 1 av 6. Vilka var kelterna? Vi följer ett spår som leder genom hela Europa, från saltgruvor i Österrike till begravningsplatser i Tyskland och England.

Den kristna republiken

De italienska stadsrepublikerna gav upphov till en speciell typ av kristendom. Principen predikades att endast en god medborgare som älskar och tjänar det allmänna bästa kan vara en god kristen.

Historien om safari - Del 1 av 2

...
Den brittiske skådespelaren Richard E Grant - som växte upp i Swaziland - undersöker safarins historia. Under en livlig och personligt hållen resa berättar han om resenärers upplevelser av och relation till den afrikanska vildmarkens skönhet.

Makten att begära

Relationen mellan stater kan aldrig vara demokratisk eller egalitär. Alla försök att göra uppror mot den hierarkiska världsordningen kommer att misslyckas.

Kontinenternas födelse - Del 4 av 4: Eurasien

...
Del 4 av 4. Europa och Asien är del av samma enorma landmassa: Eurasien. Genom en serie kollisioner där bergskedjor och dalar uppstod och ett hav skapades och försvann bildades förutsättningar för blomstrande civilisationer. Spåren efter dessa händelser kan man finna över hela Eurasien.

Isbergsprojektet - 12 000 år gammalt färskvatten

...
I fyrtio år har ingenjören George Mougin förordat en revolutionerande plan: att flytta ett isberg till en uttorkad region i behov av vatten. Med stöd av internationella experter och tredimensionell datorsimulering är han nu beredd att förverkliga sitt projekt.

Det franska särfallet

...
Frankrike ville bilda en nationalstat med enhetlig kultur och en strävan efter det universella. Därmed skiljer man ut sig i allt som berättas om stat, nation och imperium.

Att dö för sin jord

...
Territorium och dess försvar är krigets ursprung. Men det drivs fram och får bränsle av kultur och civilisation.

Säsongsstart Global Axess: Nationer, stater och imperier - USA: Nation eller imperium under Trump

...
Del 1 av 13. Charles S. Maier är en amerikansk historiker och professor vid Harvard University. Han har bland annat väckt stor uppmärksamhet med sin bok “Among Empires”, där han jämför USA med tidigare imperier i historien, särskilt Rom. Här ger han sin bild av samtida amerikansk politik och identitet, i ett samtal med Niklas Ekdal.

Nationen lever

Alla människor är jämlika. Men som medlemmar av skilda nationer är vi olika.

Klipporna berättar - Del 1 av 3: USA

...
I Nine Mile Canyon i Utahs ökenområde har arkeologer dokumenterat nästan 10 000 målningar av ursprungsbefolkningen. Paleontologen Paul Bahn och forskningsledaren Jean-­Loïc Le Quellec hjälper eftervärlden att tolka de fantasieggande lämningarna.

Adjö licens och monopol

Inom kort ska tv-licensen följa tv-kannan, tjockteven och Röster i Radio-TV ut i den stora radiotystnaden. I alla fall enligt SR:s Medierna, som när dessa rader skrivs just rapporterat att den statliga public service-kommittén tänker föreslå ett avskaffande av licenssystemet.

Resor med regeringschefer - Del 1 av 3: Mexico

...
Del 1 av 3. Den amerikanske tv-journalisten Peter Greenberg guidas runt en vecka i Mexiko av den före detta presidenten Felipe Calderón. De besöker bland annat Calderóns hemstad Morelia där de hälsar på hans mor. De får också ett fågelperspektiv på Teotihuacan och åker på valsafari i Baja California.

Rik vandring i Yeats poetiska världar

William Butler Yeats (1865–1939) anses av många vara den störste engelskspråkige diktaren under 1900-talet. Den främsta anledningen är tvivelsutan de modernistiska dikter han skrev under senare delen av sitt liv.

Världens äldsta dator - Antikytheramekanismen

...
Utanför den grekiska sydkusten hittade år 1901 en grupp dykare ett mystiskt föremål. Den förkalkade tvåtusen år gamla bronsklumpen var i själva verket en mekanisk dator som kunde visa solens, månens och andra planteters positioner, men även förutsäga mån- och solförmörkelser.

En handlingens man

Den ryske revolutionären, publicisten och författaren Aleksandr Herzen (1812–1870) påbörjade sina memoarer år 1852 och skulle fortsätta arbetet med dem en bit in på 1860-talet.

De första olympierna - Antikens spektakulära spel

...
I en rikt dekorerad gravkista hittades i södra Italien 2500 år gamla kvarlevor från en grekisk idrottsman. Kan de ge oss nyckeln till en bortglömd värld, den antika idrotten? Högteknologiska metoder ger oss fascinerande inblickar i idrottsmannens liv: hans diet, hans hälsa och de grenar han nådde framgångar i. En dramatisering med specialeffekter återskapar de olympiska spelen från antik tid där han troligen deltog.

Efter multikulti

...
Det är svårt att peka ut när och var idén om den multikulturella politiken föddes. Däremot är det möjligt att dra slutsatsen att identitetspolitiken, i bemärkelsen att medborgare ges rättigheter på grund av etnisk eller kulturell bakgrund, är en följd av multikulturella politiska åtgärder.

Kontinenternas födelse - Del 3 av 4: Amerika

...
Del 3 av 4. Nord- och Sydamerika är sammanlänkade både geologiskt och historiskt. Dessa två kontinenter hyser i dag några av de mest spektakulära naturområdena på jorden.

Unik handbok i polsk politik

Jarosław Kaczyński är troligtvis Europas mest målmedvetna politiker. I all hast och med stor list har den faktiska ledaren för Polen (han är varken president eller premiärminister, enbart regeringspartiet Lag och rättvisas partiledare) angripit landets rättsväsende, statliga medier och offentliga förvaltning.

Tysklands konst - Del 2 av 3: Bayern

...
Del 2 av 3. I detta avsnitt uppmärksammas Caspar David Friedrich, den tyska romantiska rörelsens första stora målare. Men också de mer uttalat nationalistiska Nasarenerna, en grupp unga konstnärer som levde som munkar i ett övergivet kloster.

Ekologisk odling

Globala fenomen har onekligen kommit i fokus under det senaste decenniet, och det inte enbart i samhällsdebatten utan också inom vetenskapen i största allmänhet och de historiska vetenskaperna i synnerhet. Det är inte konstigt alls egentligen.

Storbritanniens glömda byar - Del 1 av 7: East Anglia

...
Del 1 av 7. Skådespelerskan Penelope Keith besöker charmiga brittiska byar och upptäcker vad som gör dem så speciella. I denna första del går färden till East Anglia där hon bland annat medverkar vid en regatta, är luftburen över byn Little Snoring och lär sig tala som en infödd.

Turkisk taxonomi

Även vissa latinska djurnamn ses som ett hot mot Turkiet. Och då får djuren heta något annat.

Mayafolkets hemligheter - Aztekers och mayaindianers tideräkning

...
Författaren och filmregissören Elisabeth Thierot tar oss med på en episk resa genom Yucatanhalvöns djungler. Uppdraget: att en gång för alla vederlägga myterna och konspirationsteorierna om att världens undergång förutses i Mayakalendern.

Så ska slipstenen dras

Dagspressens inflytande utvecklas i samma riktning som deras upplagor. Tiden är sedan länge förbi när till exempel Expressen på egen hand kunde driva kampanjer som fick både väljare och regering att byta uppfattning.

Samtal om medvetandet - Den expansiva hjärnan

...
Hur hjärnan blir mer än kroppen. Andy Clark samtalar med Susan Blackmore.