På gästabud hos biskop Brask

Som synes var det främst fisk på faten. Julafton var under katolsk tid en fastedag, då skulle kosten vara tämligen enkel och utan vare sig kött eller smör. Lutfisken (stockfisk) lever ju kvar i julens kulinariska traditioner som ett minne av Sveriges katolska era.

Julaftonskosten ingår i biskop Hans Brasks så kallade ”matordning”, den första mer fylliga källan till vad man åt i Sverige under senmedeltiden. Själva julfirandet inleddes på juldagen med förstek, lummer (soppa på blod och mjöl), skinkfat, pastej eller spad av kokött, småstek, äggost eller smörmos, en inbakad rätt, klenäter, äpplen, päron och gammelost. I forna tider fanns egentligen inte särskild ”julmat” – till julen åt man samma typ av festmat som till bröllop och andra högtider. Men nämnda rätter s&aum...

Den här innehållet är en del av Axess+.

Bli prenumerant för att få åtkomst nu!

Prenumerera

Läs vidare