VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Lovande start av Ulf Kristersson

Moderaterna har fått betala dyrt för svajandet under Reinfeldts andra mandatperiod och den absurda decemberöverenskommelsen, och det räcker naturligtvis inte med att byta partiledare för att förlorat förtroende ska återskapas. Å andra sidan kommer man ingen vart genom att sitta och deppa. Man måste tänka igenom läget, lägga ut en realistisk kurs och arbeta uthålligt för att få förtroende och stöd tillbaka.

Jag tycker att Ulf Kristerssons installationstal i dag var ett bra steg på den vägen. Det var välformulerat utan att vara blommigt och utan att försöka formulera sig runt innehållsliga problem. Jag noterar med särskilt glädje värnet av kärnstaten som första prioriterade fråga och att han lyfter betydelsen av företagsamhet. Dels tappade Nya moderaterna alldeles kompassen ett tag i dessa frågor, dels krävs just en legering mellan kärvhet och framtidshopp för att borgerlig politik ska bli bra.

En annan välkommen passage gällde attityden till det politiska umgänget. När Kristersson säger att han gärna kritiserar statsminister Löfven i sak men inte tänker ifrågasätta dennes bevekelsegrunder är det en signal av stor betydelse i det irriterade och grälsjuka klimat som råder. Tyvärr har det redan kommit bevis på att han inte kan räkna med samma bemötande från alla regeringens statsråd, men mitt hopp och min tro är att medborgarna förstår att uppskatta när en politiker - meningsmotståndare eller ej - slår an en konstruktiv och anständig ton.

Av Kristerssons partiledargärning återstår allt utom just detta tal. Han har ett stort arbete framför sig. I dag har han visat att han har de intellektuella och karaktärsmässiga egenskaper som krävs för att kunna nå framgång. Men som vi säger på nusvenska: the proof of the pudding är alltid in the eating.


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.