VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Att äga eller ägas

”Slurp”, sa Spotify och svalde min skiva! Plötsligt får jag trots prenumeration inte längre höra ett visst album och teveserien jag följde via Netflix har köpts upp av HBO. Digitala under duggar tätt i vår moderna tid, men risken är att streamingtjänsterna tar ägandet ifrån oss.

Detta skriver Lars Anders Johansson, chefredaktör för Timbros webbtidning Smedjan, förtjänstfullt om i en krönika:

”Det talas ibland om ägandets tyranni. Hur lätt man kan bli slav under sina ägodelar. Hur det nya tjänstesamhället, där streamingtjänsterna är en del, skall befria oss från onödiga prylar. I stället för en skivsamling och ett filmbibliotek – ett månadsabonnemang.”

Och visst spar dessa streamingtjänster tid, plats och pengar. Det är måhända lättare att flytta, men är livet lika roligt? Är tillvaron lika bestående?

Våra böcker har (tack och lov) ännu inte konkurrerats ut av de elektroniska alternativen. Snarare lever e-böckerna sida vid sida med och kompletterar de tryckta böckerna. Men det stoppar ändå inte biblioteken (det skrev jag bland annat om i Axess nr 6/2017: ”Är Alice lämplig för barn?”) och SVT (som tar bort ”Bert”-avsnitt ur arkivet) att ägna sig åt censur. För vi förväntas tydligen inte kunna bedöma lämpligheten i det vi lyssnar eller ser på.

Johansson och jag är överens: Vi behöver våra samlingar, skaffa dig ett bibliotek – innan det är för sent.


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.