VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Att äga eller ägas

”Slurp”, sa Spotify och svalde min skiva! Plötsligt får jag trots prenumeration inte längre höra ett visst album och teveserien jag följde via Netflix har köpts upp av HBO. Digitala under duggar tätt i vår moderna tid, men risken är att streamingtjänsterna tar ägandet ifrån oss.

Detta skriver Lars Anders Johansson, chefredaktör för Timbros webbtidning Smedjan, förtjänstfullt om i en krönika:

”Det talas ibland om ägandets tyranni. Hur lätt man kan bli slav under sina ägodelar. Hur det nya tjänstesamhället, där streamingtjänsterna är en del, skall befria oss från onödiga prylar. I stället för en skivsamling och ett filmbibliotek – ett månadsabonnemang.”

Och visst spar dessa streamingtjänster tid, plats och pengar. Det är måhända lättare att flytta, men är livet lika roligt? Är tillvaron lika bestående?

Våra böcker har (tack och lov) ännu inte konkurrerats ut av de elektroniska alternativen. Snarare lever e-böckerna sida vid sida med och kompletterar de tryckta böckerna. Men det stoppar ändå inte biblioteken (det skrev jag bland annat om i Axess nr 6/2017: ”Är Alice lämplig för barn?”) och SVT (som tar bort ”Bert”-avsnitt ur arkivet) att ägna sig åt censur. För vi förväntas tydligen inte kunna bedöma lämpligheten i det vi lyssnar eller ser på.

Johansson och jag är överens: Vi behöver våra samlingar, skaffa dig ett bibliotek – innan det är för sent.


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.