VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bygg mer skydd!

Först avvecklas stora delar av totalförsvaret, sedan uppvaknar man (sent omsider) och nu är upprustning aktuell igen. Så när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu går ut med uppmaning om att det behövs fler skyddsrum i Sverige borde väl något hända?

Vi har 65 000 skyddsrum i Sverige idag. Det skyddar bara cirka 7 miljoner invånare. Vad ska resten göra vid en krissituation?

"MSB säger i praktiken rent ut att om kriget kommer så blir det kaos, särskilt i Stockholm. Tidigare fanns det både evakueringsplaner och övningar", skrev Patrik Oksanen (20/9).

Nu riskerar vi att stå utan plan och inför kaos. Det hela kan lätt få en att ligga sömnlös om nätterna – och tycks så göra. För när staten sviker blir trenden att preppa de egna förråden. Och visst må det vara viktigt att bunkra upp med vattenreserver, konserver och extra sovsäckar – men skyddsrummen erbjuder ett skydd som vi inte med lätthet kan bygga själva.

Tyvärr har bäst-före-datumet för befintliga skydd gått ut. Ove Brunnström på enheten för räddningstjänst på MSB i Karlstad säger att "1994 hade vi andningsskydd till i princip hela befolkningen. Men med tiden har de här skydden passerat 'bäst före datum' och materialet har åldrats". (SR 30/10)

För att lösa problemet föreslår MSB 50 000 nya platser med byggstart 2019 och prislappen ligger på 2 miljarder kronor. Det är dags att göra om och göra rätt. För detta är en välbehövlig prioritering; vi måste kunna skydda hela samhället och inte bara en utvald skara.

bygg.jpg


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast