VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bygg mer skydd!

Först avvecklas stora delar av totalförsvaret, sedan uppvaknar man (sent omsider) och nu är upprustning aktuell igen. Så när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu går ut med uppmaning om att det behövs fler skyddsrum i Sverige borde väl något hända?

Vi har 65 000 skyddsrum i Sverige idag. Det skyddar bara cirka 7 miljoner invånare. Vad ska resten göra vid en krissituation?

"MSB säger i praktiken rent ut att om kriget kommer så blir det kaos, särskilt i Stockholm. Tidigare fanns det både evakueringsplaner och övningar", skrev Patrik Oksanen (20/9).

Nu riskerar vi att stå utan plan och inför kaos. Det hela kan lätt få en att ligga sömnlös om nätterna – och tycks så göra. För när staten sviker blir trenden att preppa de egna förråden. Och visst må det vara viktigt att bunkra upp med vattenreserver, konserver och extra sovsäckar – men skyddsrummen erbjuder ett skydd som vi inte med lätthet kan bygga själva.

Tyvärr har bäst-före-datumet för befintliga skydd gått ut. Ove Brunnström på enheten för räddningstjänst på MSB i Karlstad säger att "1994 hade vi andningsskydd till i princip hela befolkningen. Men med tiden har de här skydden passerat 'bäst före datum' och materialet har åldrats". (SR 30/10)

För att lösa problemet föreslår MSB 50 000 nya platser med byggstart 2019 och prislappen ligger på 2 miljarder kronor. Det är dags att göra om och göra rätt. För detta är en välbehövlig prioritering; vi måste kunna skydda hela samhället och inte bara en utvald skara.

bygg.jpg


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.