VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bygg mer skydd!

Först avvecklas stora delar av totalförsvaret, sedan uppvaknar man (sent omsider) och nu är upprustning aktuell igen. Så när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu går ut med uppmaning om att det behövs fler skyddsrum i Sverige borde väl något hända?

Vi har 65 000 skyddsrum i Sverige idag. Det skyddar bara cirka 7 miljoner invånare. Vad ska resten göra vid en krissituation?

"MSB säger i praktiken rent ut att om kriget kommer så blir det kaos, särskilt i Stockholm. Tidigare fanns det både evakueringsplaner och övningar", skrev Patrik Oksanen (20/9).

Nu riskerar vi att stå utan plan och inför kaos. Det hela kan lätt få en att ligga sömnlös om nätterna – och tycks så göra. För när staten sviker blir trenden att preppa de egna förråden. Och visst må det vara viktigt att bunkra upp med vattenreserver, konserver och extra sovsäckar – men skyddsrummen erbjuder ett skydd som vi inte med lätthet kan bygga själva.

Tyvärr har bäst-före-datumet för befintliga skydd gått ut. Ove Brunnström på enheten för räddningstjänst på MSB i Karlstad säger att "1994 hade vi andningsskydd till i princip hela befolkningen. Men med tiden har de här skydden passerat 'bäst före datum' och materialet har åldrats". (SR 30/10)

För att lösa problemet föreslår MSB 50 000 nya platser med byggstart 2019 och prislappen ligger på 2 miljarder kronor. Det är dags att göra om och göra rätt. För detta är en välbehövlig prioritering; vi måste kunna skydda hela samhället och inte bara en utvald skara.

bygg.jpg


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.