VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ja, vad får svenska folket för pengarna?

Svenska näringslivsredaktioner borde gå ihop och skicka blommor och tårta till Leif Östling. Medan i stort sett alla andra toppchefer i näringslivet är så övertränade av kommunikationskonsulter att de knappt törs säga flasklock producerar Östling den ena rubrikvänliga mustigheten efter den andra. Alla tycks inte vara så oerhört genomtänkta av klarlägganden och förtydliganden att döma, men jag har svårt att bli riktigt rasande över att det finns en ledande direktör som inte är genomregisserad i varje ögonblick.

"Vad fan får jag för pengarna", sade Östling. Man kunde enkelt svara: Vad fan väntar du dig? Sverige har höga skatter, om än inte längre världens högsta, och det är klart att de som tjänar allra mest inte får tillbaka förmåner för varje krona de betalar in. Det kan inte gärna komma som en överraskning för Östling att skatterna inte bara finansierar den offentliga sektorn utan också är tänkta att ha en omfördelande effekt. Jag är, möjligen i likhet med Östling, av åsikten att progressiviteten är för stark och framför allt att den slår till vid alldeles för låga inkomster, men det är bara att argumentera för sin sak så väl och så mycket man orkar och betala sin skatt under tiden.

Och det är väl just vad Östling har hållit på med. Enligt egen uppgift har han betalat 107 miljoner i inkomst- och kapitalskatt i Sverige efter att han blev folkpensionär. Att fortsätta arbeta efter pensionen och betala över hundra miljoner i skatt kan man kalla för mycket men knappast för att vara skattesmitare.

Att han sedan helt lagligt har investerat pengar som han har tjänat utomlands - eller redan betalat skatt för i Sverige - i två EU-länder, där han betalar källskatt i respektive land, vad har det med skattesmitning att göra? Tar han ut utdelning blir han skattskyldig i Sverige. Så vad är det Magdalena Andersson och andra som skäller i hopp om att plocka enkla poäng vill att han ska göra? Skänka bort sina pengar till svenska staten? Vem annars begär de det av?

"Vad fan får jag för pengarna?" var på ett sätt oöverlagt. På ett annat sätt är det en av de mest relevanta frågor som kan formuleras i dag. Inte bara Leif Östling utan miljoner andra svenskar betalar jämförelsevis mycket höga skatter, och vad får vi för dem? Har vi ett starkt försvar? Har vi en skola i världsklass? Är tågtrafiken effektivare än på alla andra håll? Finns sjukvården på plats för alla som behöver den - när de behöver den?

Oavsett om man vill ha en stor eller liten offentlig sektor finns alla skäl i världen att se till att varje skattekrona ger bästa möjliga verksamhet tillbaka. Jag är övertygad om att många - och allt fler - känner växande tveksamhet inför att så skulle vara fallet. Svenska skattebetalare får inte valuta för pengarna. Om Leif Östlings klumpiga utbrott gör att strålkastarljuset till sist faktiskt fixerar detta faktum och skapar politiskt tryck för att göra något åt saken kommer det att vara hans största och viktigaste insats i rollen som Svenskt Näringslivs ordförande.

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast