VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Tyska gröna kan vad Fridolin inte kunnat

Klarar förbundskansler Angela Merkel (CDU) ännu ett dåligt valresultat? Det är den stora frågan inför söndagens delstatsval i Hessen (28/10), där den nuvarande ministerpresidenten och Merkel närstående Volker Bouffier kämpar för att behålla makten.

I den senaste opinionsundersökningen är CDU visserligen största parti (26 procent) men backar över 12 procentenheter jämfört med valet 2013 (38 procent). SPD och De Gröna får båda 21 procent, följt av AfD (13 procent), Die Linke (8 procent) och liberala FDP (7 procent).

Den stora nyheten är att De Gröna ser ut att fördubbla sitt väljarstöd. Om SPD blir mindre än De Gröna på valdagen ökar sannolikheten för att partiets lokala ledare, Tarek-Al Wazir, blir Hessens nästa regeringschef. I granndelstaten Baden-Württemberg har partikollegan och ministerpresidenten Winfried Kretschmann styrt sedan 2011, först tillsammans med SPD och nu i koalition med CDU. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung (20/10) spekulerar i om De Gröna på sikt komma att bli den andra kraften i tysk politik jämte CDU och därmed, underförstått, fungera som den stabiliserande roll åt vänster som SPD i dag inte klarar av och som Die Linke inte har något intresse av att vara.

Kanske kan det stämma. Det nuvarande samarbetet mellan CDU och De Gröna i Hessen verkar ha fungerat. Det samma gäller i Baden-Württemberg, som är en av Tysklands rikaste delstater. Om de pågående förhandlingarna mellan CSU och partiet Freie Wähler misslyckas är det inte uteslutet att även regeringschefen Markus Söder (CSU) sträcker ut en hand till De Gröna, som gjorde ett rekordval i Bayern.

Eller så är teoritiserandet om De Gröna som ett framtida stödparti till CDU mest av allt en förhoppning om att slippa konfronteras med tysk politiks två extremer: AfD och Die Linke.          

I övrigt kom i dag det första avgångskravet inifrån Förbundsdagen mot nuvarande CSU-ledaren och inrikesministern Horst Seehofer. Mycket tyder på att hans dagar som partiledare är räknade.

Om valet i Hessen går dåligt för CDU ser läget inte mycket bättre ut för Merkel. I december ska kristdemokraterna välja partiledare. Då får vi svaret.     

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast