VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bayersk polarisering

I senaste numret av tidningen Fokus skriver DN:s förre Tysklandskorrespondent Jan Lewenhagen initierat om läget för bayerska CSU inför det stundande delstatsvalet. I den senaste opinionsmätningen är partiet nere på rekordlåga 33 procent och rädslan för att CSU för första gången sedan 1957 ska förlora makten i Bayern är påtaglig.

Fokusreportaget beskriver hur partiet förlorar väljare till både höger och vänster – dels de som tycker att CSU inte varit tillräckligt tuffa i invandringspolitiken på förbundsnivå och dels de som tycker precis tvärtom.

Resultatet märks i mätningarna: AfD får 10 procent och De Gröna 18 procent. De Gröna är mer än dubbelt så stora i opinionen jämfört med det förra valet lantdagsvalet 2013. Och AfD fanns knappt som politiskt kraft i Bayern 2013. SPD å sin sida är nere på rekordlåga 11 procent, en halvering jämfört med det förra valet. Liberala FDP får 6 procent och skulle därmed bli dubbelt så stort jämfört med 2013 om opinionsmätningen står sig.

Utan att dra på för stora växlar illustrerar CSUs problem kanske i någon mån dilemmat som även hemsöker svensk borgerlighet: hur ska man behålla och locka till sig mer konservativa väljare som inte nödvändigtvis bor i storstäderna, samtidigt som man inte stöter bort den urbana eliten vars värderingar tenderar att vara mer progressiva? Om min teori om CSU stämmer innebär det att konflikten mellan stad och land kommer att tillta även i Bayern. Från bruksorten Fagersta till natursköna Füssen: inte ens Europas rikaste del verkar undgå polariseringens kyliga vindar.                    


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.