VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bayersk polarisering

I senaste numret av tidningen Fokus skriver DN:s förre Tysklandskorrespondent Jan Lewenhagen initierat om läget för bayerska CSU inför det stundande delstatsvalet. I den senaste opinionsmätningen är partiet nere på rekordlåga 33 procent och rädslan för att CSU för första gången sedan 1957 ska förlora makten i Bayern är påtaglig.

Fokusreportaget beskriver hur partiet förlorar väljare till både höger och vänster – dels de som tycker att CSU inte varit tillräckligt tuffa i invandringspolitiken på förbundsnivå och dels de som tycker precis tvärtom.

Resultatet märks i mätningarna: AfD får 10 procent och De Gröna 18 procent. De Gröna är mer än dubbelt så stora i opinionen jämfört med det förra valet lantdagsvalet 2013. Och AfD fanns knappt som politiskt kraft i Bayern 2013. SPD å sin sida är nere på rekordlåga 11 procent, en halvering jämfört med det förra valet. Liberala FDP får 6 procent och skulle därmed bli dubbelt så stort jämfört med 2013 om opinionsmätningen står sig.

Utan att dra på för stora växlar illustrerar CSUs problem kanske i någon mån dilemmat som även hemsöker svensk borgerlighet: hur ska man behålla och locka till sig mer konservativa väljare som inte nödvändigtvis bor i storstäderna, samtidigt som man inte stöter bort den urbana eliten vars värderingar tenderar att vara mer progressiva? Om min teori om CSU stämmer innebär det att konflikten mellan stad och land kommer att tillta även i Bayern. Från bruksorten Fagersta till natursköna Füssen: inte ens Europas rikaste del verkar undgå polariseringens kyliga vindar.                    


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast