VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Varför så tysta om tv-avgiften?

Ungern. Polen. Danmark? När den danska regeringen tidigare i år beslutade, som en följd av en uppgörelse med Dansk Folkeparti, att budgeten för public servicebolaget Danmarks Radio (DR) skulle minska med 20 procent var SVT och SR snabba med att rama in sparpaketet i den större berättelsen om den auktoritära populismens frammarsch och dess krig mot den fria journalistiken.

”Förändringen av DR sker i en tid när angreppen mot medier i allmänhet och public service i synnerhet har eskalerat”, skrev bland annat SR:s vd Cilla Benkö i en emotionell appell i vilken hon oroade sig för att även de svenska public servicebolagen skulle kunna råka ut för samma öde som deras danska systerbolag på andra sidan sundet.

Att varningsklockorna dånar i Polen och Ungern är uppenbart för alla som vill lyssna – i dag kan till exempel medier som uppfattas rapportera ”obalanserat” bli bötfällda av ett medieråd helt under premiärminister Victor Orbáns kontroll (se Jörgen Huitfeldts artikel i Axess nr. 8). Även på en global nivå är pressfriheten satt under hård press – hittills i år har 45 journalister mördats. Reportrar utan gränsers pressfrihetindex konstaterar också att hatet och hoten mot journalister ökar. Situationen är allvarlig.

De danska sparkraven, och den möjligen klumpiga skrivningen om att programbolaget ska sprida dansk kultur utifrån kristen tradition, har däremot ingenting gemensamt med det som sker i Östeuropa och på annat håll i världen. Tvärtom innehåller avtalet en nyckelmening som i förlängingen kommer att stärka dansk public service på sikt: ”Danmarks Radio ska inte sända allt till alla”. Förhoppningsvis kommer därmed DR att kunna fokusera på vilket innehåll som faktiskt ska prägla ett public servicebolag och, minst lika viktigt, vilket innehåll som inte ska utmärka public service.

Ett av grundproblemen, och en av huvudorsakerna till det växande missnöjet med SVT och SR, är att det svenska sändningstillståndet slår fast att public servicebolagen ska göra innehåll ”för alla”. Konsekvensen blir att nyheter och djuplodande journalistik samsas med kärlekskranka hundar och realityserier vars verkshöjd till förväxling är lik det som sänds i de kommersiella kanalerna. Hur uselt och ooriginellt ett program än må vara omfattas det därmed av public serviceidéns anspråksfulla gloria. Tendensen att underhållningen får allt mer utrymme på bekostnad av samhällsjournalistiken blir dessutom allt tydligare.

På sikt underminerar denna ordning existensberättigandet för SVT och SR – om public servicebolagens innehåll inte skiljer sig nämnvärt från de privata aktörernas kommer frågan om varför vi överhuvudtaget ska ha offentligfinansierad journalistik att återkomma med ökad intensitet. Det ligger inte heller i public servicebolagens intresse.

Inför att Sveriges riksdag i morgon (onsdag) av allt att döma kommer att rösta för att ersätta tv-licensen med en tv-avgift borde det ha förts en grundläggande diskussion om vad som borde vara public servicebolagens uppdrag och syfte, i en tid då det knappast råder brist på lättsam underhållning men inget överskott på fora för kvalificerade samhällsformande samtal.

I stället har det varit knäpptyst från politiker från höger till vänster. Undantaget är Sverigedemokraterna, som är det enda parti som reserverar sig mot avgiften och i stället vill se en genomgående reform av public servicebolagen. Risken är därför överhängande att SD, ännu en gång, lyckas muta in en fråga som inga andra partier har något intresse av att driva och som med tiden kan visa sig betydligt mer explosiv än vad de vill tro. Desto viktigare då att de övriga partierna orkar engagera sig.

Men det är klart, vilken politiker vill riskera att bli utmålad som en svensk Viktor Orbán för att han eller hon vill ha mer nyheter och mindre Mello i rutan?


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast