VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Efter Merkel: Dags för CDU att hitta tillbaka till idéerna

Det var det. Tidigare i veckan kom beskedet att förbundskansler Angela Merkel (CDU) inte ställer upp för omval till posten som partiordförande. Söndagens dåliga valresultat för CDU, med kraftiga förluster till framförallt högerpopulistiska AfD och De Gröna, gjorde till slut Merkels position som partiledare ohållbar.

Nu domineras nyhetsflödet av frågan om vem som kommer att bli hennes efterträdare: Merkels skyddsling Annegret Kramp-Karrenbauer, finansmannen och tidigare CDU-veteranen Friedrich Merz eller hälsominister Jens Spahn (CDU). Både Merz och Spahn står till höger i politiken i förhållande till Kramp-Karrenbauer, som i allt väsentligt med största sannolikhet skulle fortsätta Merkels mittenväg om hon blev vald på partikongressen i december. Med tanke på förbundskanslerns dalande popularitet i de egna leden framstår valet av Kramp-Karrenbauer som mindre troligt.      

En omtyckt maktpolitiker som förde sitt parti från höger till mitten, vann flera val i rad och som underskattade sprängkraften i migrationsfrågan: det är svårt att inte summera Angela Merkels politiska gärning utan att tankarna går till en viss svensk statsminister.

Under Fredrik Reinfeldt vandrade Moderaterna så långt ut mot mitten att partiet i praktiken tog över flera av socialdemokratins käpphästar: ja till LAS, nej till marknadshyror, svammel om statliga företag och så vidare.

Den första mandatperioden blev också väldigt framgångsrik för borgerligheten. ”Arbetslinjen” som projekt grundade sig på en tydlig ideologisk grundprincip om att arbete alltid ska löna sig mer än bidrag. Men i strävan efter att bli ett parti som bokstavligen alla kunde tänka sig rösta på glömdes, eller snarare kastades överbord, i princip allt tankegods som kunde tänkas skrämma bort mittenorienterade väljare. Kvar blev ledord om ”stabilitet”, ordning i statsfinanserna och Fredrik Reinfeldt själv, som lyftes fram som det främsta skälet till att välja Alliansen i valet 2014.

I valrörelsen 2017 gick CDU till val på ”stabilitet”, svarta siffror i statsbudgeten, och, viktigast av allt, Angela Merkel.  Idémässigt var valplattformen skapad för att tilltala alla. Innehållet blev därefter: en tunn soppa. Nu är inte tysk politik känd – åtminstone sedan efterkrigstiden – för att vara särskilt idédriven, men det är knappast en överdrift att säga att idélösheten inom CDU stigit till nya höjder under Merkel.  

Tyska CDU är inte svenska M. Partierna har olika historiska rötter och bör därför inte jämföras rakt av. Poängen är att både M och CDU under Reinfeldt respektive Merkel glömde bort, eller tonade ned, det som verkligen räknas i det långa loppet: idéerna. Nu står CDU sannolikt, beroende på vem som blir dess nya ledare, inför en liknande process som M tvingades genomgå efter valet 2014 – då partiet på nytt var tvunget att återupptäcka dess liberalkonservativa arv (en process som fortfarande pågår).

Så vad kan vi lära oss av detta? Att idéer, fortfarande, spelar roll.   


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.