VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Rödsvart röra i missnöjt Tyskland

Det går fort nu i tysk politik. Efter att först ha sett ut som den stora vinnaren i koalitionsförhandlingarna förlorade SPD:s avgående partiledare Martin Schulz hela sitt politiska inflytande inom loppet av några dygn. Schulz uttalade vilja att bli näste utrikesminister blev hans fall. Enligt medieuppgifter hade Schulz lovat partikamraten och nuvarande utrikesminister, Sigmar Gabriel, att denne skulle få behålla posten i en ny storkoalition (”GroKo”). Den öppna konflikten mellan de forna vännerna blev droppen för SPD. I medierna har Schulz getts det poetiska namnet ”Ikaros från Würselen” (efter hans hemstad) och av ministerdrömmarna återstår endast hans plats i Förbundsdagen.

I dag (13/2) någon gång på eftermiddagen avgörs det om Andrea Nahles kommer att utses till provisorisk ledare för SPD – men partiavdelningarna delstaterna Berlin och Schleswig-Holstein motsätter sig. Den nordtyska staden Flensburgs borgmästare Simone Lange utmanar öppet Nahles om posten. Sannolikt kommer Nahles ändå att segra, men det regionala motståndet bidrar till bilden av ett parti i kaos. Det bådar inte gott inför den stundande omröstningen då SPD:s medlemmar ska ta ställning till att ingå i en ny GroKo eller ej.

Inom CDU lär det inte bli något partiledarbyte på ett tag – Angela Merkel kommer att sitta hela mandatperioden ut. Det meddelande hon i en intervju med tv-kanalen ZDF i söndags. ”Jag tillhör de människor som också håller vad de lovat”, svarade hon mot bakgrund av att hon gentemot väljarna förpliktigat sig att sitta fyra år till.

Samtidigt växer missnöjet inom de egna leden i takt med att resultatet från koalitionsförhandlingarna sjunker in. Merkel uppfattas ha gett efter alldeles för mycket för SPD i syfte att hålla sig kvar vid makten. Konservativa FAZ ger vetenskapligt eldunderstöd åt den känslan: 70 procent av innehållet i koalitionsuppgörelsen uppges vara socialdemokratisk, enligt forskare som med hjälp av datorer analyserat textinnehållet.

Missnöjet med uppgörelsen är stort inom de näringslivsvänliga delarna av kristdemokratin, men även inom CDU:s ungdomsförbund, Junge Union (JU), höjs kritiska röster. Dels mot innehållet i uppgörelsen i sig och fördelningen av ministerposter mellan CDU och SPD, dels mot bristen på föryngring och förnyelse inom partiet. JU-ordföranden för delstaten Bremen, Philip van Gels, förordar öppet en minoritetsregering.

Här är vi alltså nu. En uppgörelse mellan SPD och CDU kunde efter stora mödor till slut nås – men trots att socialdemokraterna fick igenom det mesta av sin politik uteblev glädjeyran i partiet. Tvärtom lider nu SPD av intern turbulens och oro inför medlemsomröstningen.

På andra sidan har vi ett växande missnöje med Angela Merkel och den dåliga utväxlingen av CDU-politik i uppgörelsen inom både parti och ungdomsförbund. Trycket på förbundskanslern att utse sin efterträdare ökar stadigt. Samtidigt ställer sig 57 procent av tyskarna negativa till en ny GroKo, enligt en opinionsundersökning i Der Spiegel (8/2).

”GroKo” har lyfts fram som en garant för stabilitet och ordning av båda sidor men tycks för tillfället främst bidra till det motsatta. 


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast