VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Blir det verkligen en ny GroKo?

I förra veckan hoppades politikerna att samtalen om en ny storkoalition (”GroKo”) mellan CDU/CSU och SPD skulle vara avklarade senast på söndag – med måndag och tisdag som buffert utifall mer tid skulle behövas. Uppenbarligen var det nödvändigt – sedan kl. 10 i dag pågår fortfarande förhandlingar mellan Angela Merkel och Martin Schulz i CDU:s partihögkvarter.

Partierna uppges redan vara överens i flera frågor: antalet flyktingar ska i framtiden inte överstiga 180 000–220 000 människor per år samtidigt som möjligheten till familjeåterförening begränsas, Europapolitiken ska lägga i en ny växel och mer pengar ska gå till utbildning, med mera.

Kvar återstår bland annat frågan om införandet av en generell offentligt finansierad socialförsäkring (”Bürgerversicherung”) i stället för dagens system där både offentliga och privata socialförsäkringar samsas. SPD är för ett införande – CDU håller emot.

Kanske är det SPD:s kompromissvillighet i flyktingfrågan som resulterat i det tuffa motståndet från Schulz i socialförsäkringsfrågan. Han är redan kraftigt försvagad och måste kunna visa för sina väljare att SPD kommer att göra en påtaglig skillnad i en eventuell ny GroKo.

Ny information om hur det egentligen går i förhandlingarna tickar ständigt in från tyska nyhetskällor. Hessens ministerpresident Volker Bouffier (CDU) utesluter inte att samtalen kan kollapsa. CSU:s generalsekreterare Andreas Scheuer säger till Die Welt att det inte finns mer tid och att förhandlingarna därför måste avslutas i dag – allt annat är för medborgarna ”orimligt”. 

Strax innan lunch sade förbundskansler Merkel till pressen att båda sidor ”måste vara beredda på smärtsamma kompromisser”. Insatserna är höga – inte minst för Europa som otåligt väntar på ett nytt tyskt ledarskap. Utfallet från förhandlingarna kommer att ha en avgörande betydelse för hur politiken på vår kontinent kommer att utformas under påtaglig tid framöver.

Hur skildras då detta tyska drama i svenska medier? Just nu (kl. 13.39) toppar SvD sin hemsida med en artikel om vinstbegränsningar, SR rapporterar om Moderaternas hårdare regler för asylsökande som fått avslag, SVT har en analys om senaste börsnedgången i USA och DN toppar med att Polen godkänt en lag som gör det straffbart att anklaga landet för medverkan i nazisternas folkmord. Alla mer eller mindre intressanta ämnen. Men visst är det lite märkligt?


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast