VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Storspelaren Martin Schulz

Tillslut kom de överens. Strax efter kl. 10 i dag kom uppgifter om att SPD och CDU/CSU enats om villkoren för en ny koalitionsregering – även om varken Angela Merkel eller Martin Schulz uttalat sig officiellt ännu. Just nu är fördelningen av ministerier mellan de olika partierna det som diskuteras mest i tyska medier.

Om uppgifterna stämmer är det utan tvivel Martin Schulz som är förhandlingarnas stora vinnare: jämte det mäktiga finansministeriet och prestigefyllda utrikesministeriet uppges SPD få basa över ytterligare fyra ministerier.

Med tanke på att Schulz inte lyckades samla mer än drygt 20 procent av rösterna i valet måste det ses som en god utväxling – och ett kvitto på hur pressad Merkel var att slutföra samtalen. Det kommer att bli intressant att se hur resultatet mottas av de kristdemokratiska väljarna. Samtidigt var Schulz, som är kraftigt ifrågasatt inom de egna leden, väl medveten om att SPD måste komma ut som vinnare i förhandlingarna.

Nu kvarstår frågan om SPD:s medlemmar tycker att Schulzs insats räcker för att rösta ja till att ingå i en ny ”Groko”.

Även om många nu andas ut så är det först med en eventuell GroKo på plats som de riktiga problemen kan sägas börja. Hur handlingskraftig kommer en ny koalitionsregering att vara? Risken är påtaglig att det blir fyra år till av ”icke-politik” som desillusionerar väljarna ytterligare och driver allt fler till ytterkantspartierna. Detta kommer att bli den största utmaningen för socialdemokrater och kristdemokrater.         


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.