VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Storspelaren Martin Schulz

Tillslut kom de överens. Strax efter kl. 10 i dag kom uppgifter om att SPD och CDU/CSU enats om villkoren för en ny koalitionsregering – även om varken Angela Merkel eller Martin Schulz uttalat sig officiellt ännu. Just nu är fördelningen av ministerier mellan de olika partierna det som diskuteras mest i tyska medier.

Om uppgifterna stämmer är det utan tvivel Martin Schulz som är förhandlingarnas stora vinnare: jämte det mäktiga finansministeriet och prestigefyllda utrikesministeriet uppges SPD få basa över ytterligare fyra ministerier.

Med tanke på att Schulz inte lyckades samla mer än drygt 20 procent av rösterna i valet måste det ses som en god utväxling – och ett kvitto på hur pressad Merkel var att slutföra samtalen. Det kommer att bli intressant att se hur resultatet mottas av de kristdemokratiska väljarna. Samtidigt var Schulz, som är kraftigt ifrågasatt inom de egna leden, väl medveten om att SPD måste komma ut som vinnare i förhandlingarna.

Nu kvarstår frågan om SPD:s medlemmar tycker att Schulzs insats räcker för att rösta ja till att ingå i en ny ”Groko”.

Även om många nu andas ut så är det först med en eventuell GroKo på plats som de riktiga problemen kan sägas börja. Hur handlingskraftig kommer en ny koalitionsregering att vara? Risken är påtaglig att det blir fyra år till av ”icke-politik” som desillusionerar väljarna ytterligare och driver allt fler till ytterkantspartierna. Detta kommer att bli den största utmaningen för socialdemokrater och kristdemokrater.         


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast