VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

HG Wessberg 1952-2018

Det är med stor sorg jag tar del av beskedet om att HG Wessberg är död. Jag visste att han var sjuk men ville och hoppades att det inte skulle gå så här.

HG var en utomordentligt duglig person: så kapabel att ämbetena och uppdragen sökte sig till honom som dragna av en magnetisk kraft. Han var domare i EU:s revisionsrätt. Han ledde stora komplicerade förhandlingar om förnyelese av kollektivtrafiken. Han var generaldirektör för Bolagsverket och hade tunga poster inom Försvarsmakten, byggbranschen och Industriförbundet. Sin kanske tyngsta insate gjorde han som statsministerns statssekretare under andra halvan av Fredrik Reinfeldts första fyraårsperiod. Han kom in i ett läge präglat av oordning, nervositet och passivitet men fick genom lugn, erfarenhet och gott omdöme snabbt styrsel på saker och ting och var sannolikt den som mer än någon annan gjorde det möjligt för Alliansen att få förnyat förtroende - och detta utan att någonsin förhäva sig själv. Jag var politisk chefredaktör i SvD under den tiden och vi döpte hans insats till Wessbergeffekten. HG var kluven inför berömmet. Visste satte han värde på uppskattande ord, men det var ju inte mot honom som ljuset skulle riktas.

Men. En dag som denna riskerar all duglighet att dölja människan bakom förmågan. HG var så mycket mer än sina arbetsprestationer: en varm, vänlig, vän- och familjekär person. Öppen och glad i samtal. Nyfiken, beläst och kunnig inte minst om det som var gammalt och fornt och med åtminstone ett outgivet bokmanus i skrivbordslådan. Och så marknadsliberal och näringslivsvänlig han var hyste han samtidigt den djupaste respekt för arbetet i stat, politik och förvaltning. Som statssekreterare var HG förstås en del av partipolitiken men hans kynne var i högsta grad ämbetsmannens, vilket framgår vid denna intervju och detta samtal som jag hade glädjen att få göra inom ramen för Axess.

HG hade alltid det gemensamma bästa för ögonen och vann också, glädjande nog, respekt i vida kretsar. Hans bortgång är en förfärlig förlust för hans nära och kära, men förlusten är också rikets.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast