VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fängelse åt den som fuskar

Det fuskas med maten. Vilket kan göra konsumenten – som trodde sig vara en medveten sådan – lite mörkrädd. Är inte köttet jag köpte nöt utan häst? Och ruttet?

Det är obehagligt, men man behöver kanske inte bli hysterisk. Knepet bör alltid vara att syna, sniffa och slutligen smaka av – för i de allra flesta fall är det det bästa sättet (långt bättre än några bästföredatum) för att avgöra om mat är ätlig.

För jämte matfusket är de fördummande bästföredatumen ett minst lika stort problem. Vi slänger fullt ätbar mat för att vi låter en datummärkning styra, vilket SvD och Maria Ludvigsson skrev klokt om redan i januari.

Men det är samtidigt rätt att skapa incitament för handlare och övriga som hanterar matvaror att vilja göra rätt och riktigt. Fuskar man med maten är det ett bedrägeri som ska straffa sig. Tydligen har tidigare böter inte bitit, eftersom regeringen nu vill införa fängelsestraff på två år  för att mota Olle i grind.

"Det går inte att lugga en flintskallig, men det går att sätta honom i fängelse", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om förslaget.

Fängelseidén är inte ny, utan fanns med i straffskalan från Livsmedelsverket redan för tio år sedan. Frågan är hur verksam den är? En fingervisning kan i och för sig vara att fusket ökade när straffen sänktes – något vi kanske ska fundera mer på i den allmänna brottsdebatten.

Förhoppningsvis är hot om fängelsestraff så pass verksamt att vi får ha vår mat ifred. Till dess bör vi vara medvetna konsumenter och fortsätta att tillämpa lite sunt förnuft och lagom skepsis.


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast