VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Public service på låtsas

Kränkt. Det är hur jag känner mig när jag ser klippet som SVT Nyheter publicerat på programbolagets Facebooksida. En ung person förklarar hur mycket is som smälter varje gång en barnfamilj flyger till Thailand tur och retur. Ämnesvalet i sig är det inte fel på – klimatförändringarna är en allvarlig fråga. Synd att den inte behandlas därefter. Tonaliteten i inslaget är till lika delar klämkäckt infantil som fördömande. Tanken, antar jag, är att maximera det dåliga samvetet hos människor som ännu inte kommit till samma insikt som landets kulturredaktörer, vars klimatångest numera är så allvarlig att den måste kanaliseras i de egna tidningarna.

Att SVT i inslaget häver allt vad opartiskhet och saklighet heter över bord och ägnar sig åt renodlad opinionsbildning är en sak – sändningstillståndet omfattar inte innehåll som enbart publiceras på sociala plattformar. Det ger programbolaget carte blanche att fördärva sitt förtroendekapital i digitala kanaler som till exempel Facebook. Om det är klokt är en annan fråga. Återstår att se om programdirektionen kommer att utnyttja denna nyfunna möjlighet till fullo.

Men den riktiga kränkningen består i att SVT ogenerat paketerar uppenbart flams som journalistik, samtidigt som programbolaget i den offentliga debatten mer eller mindre kräver att respekten för public service som institution ska förbli intakt (inte minst i tider då debattens vågor om ”fake news” går höga).

Inslaget är ett talande exempel för denna tendens. När trams presenteras som en ”nyhet” och en klimatkommissarie adlas till ”reporter” gör SVT ett anspråk på att vara något man inte är.

Ungefär som om Dramaten skulle sätta upp en vuxenpjäs med barnskådespelare och förutsätta att ingen i publiken orkar ställa sig upp och anmärka på det uppenbara. Eller om en erkänd restaurang skulle börja servera gästerna maträtter av playdolera och hoppas på goda recensioner. Eller om Wiensymfonikerna skulle spela på pappinstrument och förvänta sig publikens applåder. Det hela är förnedrande – för båda parter.    

Motargumentet är uppenbart: en tes drivs till sin spets utifrån ett enskilt klipp på knappt en minut, det säger ingenting om hur verkligheten är. Kanske är det bara en fas för SVT. I de sociala mediernas tidevarv famlar fortfarande public servicebolagen för att hitta rätt med målet att nå ”de unga”. Dessutom gör faktiskt SVT bra saker också (sant). Och så vidare.

Allt ovan är så klart möjligt och stämmer kanske även i någon mån. Men slå på SVT en vardagsmorgon och fundera hur man tilltalar varandra och tittarna, vilka gäster man bjuder in och valet av nyhetsvinklar. Lyssna. Låter det inte som det dova ljudet av fingrar som spelar på papp?


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast