VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Public service på låtsas

Kränkt. Det är hur jag känner mig när jag ser klippet som SVT Nyheter publicerat på programbolagets Facebooksida. En ung person förklarar hur mycket is som smälter varje gång en barnfamilj flyger till Thailand tur och retur. Ämnesvalet i sig är det inte fel på – klimatförändringarna är en allvarlig fråga. Synd att den inte behandlas därefter. Tonaliteten i inslaget är till lika delar klämkäckt infantil som fördömande. Tanken, antar jag, är att maximera det dåliga samvetet hos människor som ännu inte kommit till samma insikt som landets kulturredaktörer, vars klimatångest numera är så allvarlig att den måste kanaliseras i de egna tidningarna.

Att SVT i inslaget häver allt vad opartiskhet och saklighet heter över bord och ägnar sig åt renodlad opinionsbildning är en sak – sändningstillståndet omfattar inte innehåll som enbart publiceras på sociala plattformar. Det ger programbolaget carte blanche att fördärva sitt förtroendekapital i digitala kanaler som till exempel Facebook. Om det är klokt är en annan fråga. Återstår att se om programdirektionen kommer att utnyttja denna nyfunna möjlighet till fullo.

Men den riktiga kränkningen består i att SVT ogenerat paketerar uppenbart flams som journalistik, samtidigt som programbolaget i den offentliga debatten mer eller mindre kräver att respekten för public service som institution ska förbli intakt (inte minst i tider då debattens vågor om ”fake news” går höga).

Inslaget är ett talande exempel för denna tendens. När trams presenteras som en ”nyhet” och en klimatkommissarie adlas till ”reporter” gör SVT ett anspråk på att vara något man inte är.

Ungefär som om Dramaten skulle sätta upp en vuxenpjäs med barnskådespelare och förutsätta att ingen i publiken orkar ställa sig upp och anmärka på det uppenbara. Eller om en erkänd restaurang skulle börja servera gästerna maträtter av playdolera och hoppas på goda recensioner. Eller om Wiensymfonikerna skulle spela på pappinstrument och förvänta sig publikens applåder. Det hela är förnedrande – för båda parter.    

Motargumentet är uppenbart: en tes drivs till sin spets utifrån ett enskilt klipp på knappt en minut, det säger ingenting om hur verkligheten är. Kanske är det bara en fas för SVT. I de sociala mediernas tidevarv famlar fortfarande public servicebolagen för att hitta rätt med målet att nå ”de unga”. Dessutom gör faktiskt SVT bra saker också (sant). Och så vidare.

Allt ovan är så klart möjligt och stämmer kanske även i någon mån. Men slå på SVT en vardagsmorgon och fundera hur man tilltalar varandra och tittarna, vilka gäster man bjuder in och valet av nyhetsvinklar. Lyssna. Låter det inte som det dova ljudet av fingrar som spelar på papp?


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.