VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vi behöver prata om döden

”Det är jag som är Döden” är en känd replik ur Ingmar Bergmans film Sjunde inseglet (1957), men trots den populära klassikern verkar vi svenskar ha svårt för att prata om döden.

Relativt närbelägna länder som Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Schweiz tillåter idag (aktiv) dödshjälp. Sverige gör inte det (även om passiv sådan tillämpas genom att man kan tacka nej till vård, men med bieffekten att det kan ta ganska lång tid att faktiskt dö).

Magkänslan är ofta att dödshjälp är fel och därför inte bör praktiseras i Sverige. Men vi kommer aldrig mycket längre än till magkänsla, eftersom diskussionen aldrig tas.

Nu har emellertid Kajsa Dovstad, läkarstudent och liberal skribent, fört ämnet på tal genom rapporten ”Låt mig gå” som släpptes på Timbro idag.

Rapportsläppet föranledde en livlig (!) diskussion huruvida dödshjälp bör införas i Sverige och argument för och emot fördes fram. Dovstad argumenterar för att vi i Sverige bör utreda dödshjälp, bland annat eftersom det är en fråga om frihet och rätten till sitt liv.

Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör i kristna tidningen Dagen, och Barbro Westerholm, riksdagsledamot Liberalerna, kommenterade rapporten och ämnet.

Politikerna tar sig inte an frågan och Läkarförbundet är i dagsläget emot ett införande. Men det borde inte ligga hos läkarna, sa Barbro Westerholm, utan göras till en medborgarfråga.

Dödshjälp skadar alla så den palliativa vården bör istället utökas och förbättras, sa Elisabeth Sandlund. Men en utökad palliativ vård och aktiv dödshjälp behöver inte utesluta varandra, svarade Kajsa Dovstad.

Ämnet är svårt och jag förstår att det lätt blir magkänslan som styr. Inte minst eftersom vi inte bekantat oss med frågans eventuella för- och nackdelar. Därför tycker jag att man ska läsa Dovstads rapport och fundera lite; är det här en frihetsfråga för individen och dess anhöriga? Är det något som bör införas eller ej?

Under tiden får svenska medborgare helt enkelt fortsätta vänta på att Döden kommer för att hämta oss på naturlig väg – oavsett hur smärtsam och svår den kan vara.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast