VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Visa inte vit flagg för brottsligheten!

”Visa inte vit flagg inför brottsligheten!”, det var före detta polischef Joseph Nugents budskap till publiken under ett frukostsamtal arrangerat av oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i måndags. Temat var vad Stockholm kan lära sig av New Yorks trygghetsarbete.

Nugent, med över två decennieers erfarenhet som patrullerande polis, berättade att invånarna i New York i slutet på 80-talet satte upp lappar i sina bilar på vilka det stod att det inte fanns något av värde att stjäla i dem. Både politiker och medborgare hade gett upp inför den grasserande brottsligheten och, med Nugents ord, viftat med en ”vit flagga” inför kriminaliteten.

Denna inställning kom att ändras radikalt under borgmästaren Rudy Giuliani och polischefen William Bratton 1994. Tack vare nolltolerans mot klotter, nedskräpning och vandalism lyckades polisen – tillsammans med en modell där varje lokal polismästare har ett tydligt ansvar för brottsligheten i respektive distrikt – att reducera kriminaliteten och skapa trygga miljöer för invånarna.

Praktiken byggde till stora delar på ”broken window”-teorin; låter man områden förslummas och nedprioriterar mindre allvarlig brottslighet leder detta på sikt till utbredd förslumning och grövre brottslighet.  

Resultatet drygt 20 år senare imponerar: 1994 begicks 1 600 mord i New York. 2017 var motsvarande antal 290. 1994 begicks 400 000 grova brott. 2017 var motsvarande antal 5 700.  

En annan viktig faktor för New Yorks framgångar är modellen med så kallade ”BIDs” (Business Improvement Districts), det vill säga frivilliga samarbeten mellan privata och offentliga aktörer samt boende (i USA kan dock medlemskap i en ”BID” ibland vara tvingande).

Kati Salomon, chef för Bryant Park, en populär stadspark mitt på Manhattan och förebild för hur en ”BID” kan fungera, berättade om hur folk undvek platsen i slutet på 80-talet (då mer känd som ”Needle Park”). I dag har de lokala affärsidkarna tillsammans med stadens myndigheter skapat en av New Yorks populäraste parker. Regelbunden polisnärvaro, väktare och parkvärdar samt statistik över andelen män och kvinnor som besöker parken, har bidragit till en trygg miljö. Målet med statistikföringen är att det ska vara fler kvinnor än män i parken, då detta bidrar till ökad trygghet, förklarade Salomon.

Moderaterna i Stockholm vill införa systemet med BIDs på 12 platser i staden. Med tanke på de positiva erfarenheterna från New York och att brottsutvecklingen i Stockholm just nu går åt fel håll är det ingen dum idé.

Stockholm är fortfarande en relativt trygg stad och det finns tid att vända utvecklingen, sade Nugent. Men han varnade också för att låta utvecklingen gå så långt att medborgarna, likt New Yorkborna på 80-talet, måste visa ”vit flag inför brottsligheten”. Det är väldigt långt ifrån den ”hjälp oss, hjälp oss”-inställning som präglat svenskt polisväsende på senare år.


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast