VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Hurra för lokalproducerad sprit!

Runtom i landet finns mikrobryggerier och destillerier (till och med vingårdar, vårt kyliga klimat till trots) som drar turism till orten genom att värna det lokalproducerade. De tillverkar exempelvis öl, snaps och likör och är ofta knutna till små restauranger där man kan få veta om bryggeritraditioner samtidigt som man avnjuter lite god mat och dryck. Små orter ute i landet har tack vare detta fått mer besökare och kunnat driva verksamhet trots att man inte ligger mitt i storstäderna. Det är bra.

Men det har hela tiden funnits en baksida. Om man som besökare önskat köpa med sig den lokala öl eller snaps som serverats på restaurangen har man snällt fått gå till Systembolaget och be dem beställa in varan.

Det har varit omständligt och svårförståeligt för svenskar, men kanske framförallt för utländska turister som önskat köpa med sig en souvenir. Vid beskedet om Systembolagets byråkrati har många gett upp och helt struntat i köpet. Sådant kan bara ses som en onödig förlust för den lilla verksamheten på orten. Men det här kan nu ändras genom att en majoritet i riksdagen röstat för gårdsförsäljning.

Aftonbladets ledarsida ser detta dock som att ”spritlobbyn vann och folkhälsan förlorade” (2/5). Eva Franchell driver en märklig och närmast konspiratorisk linje där hon påstår att den friare alkoholpolitiken kommer att leda till att ”den lättillgängliga fyllan finns överallt och det är egentligen den Alliansen vill ha”. Hur kan man ens påstå det?

Med lösa referenser till anonym ”forskning” och ”utredningar” kör Franchell hårt på att ”det är sköra människor som kommer att luras att dricka mer”.

Det kan inte stämma.

Alkoholen på dessa gårdar och bryggerier är ofta av ett dyrare, lokalproducerat snitt som varken ungdomar eller alkoholister kommer att vilja lägga pengar på om det endast är ruset som lockar. Det är istället finsmakaren och den nyfikna turisten som handlar på dessa ställen, vilket får hela Sverige att leva då det drar mer folk till små landsorter. De som redan tillhör en riskgrupp kommer att fortsätta att gå till Systembolaget och köpa den billigaste ölsorten för att få ruset. Det kan Eva Franchell nog känna sig lugn med.


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.