VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Hurra för lokalproducerad sprit!

Runtom i landet finns mikrobryggerier och destillerier (till och med vingårdar, vårt kyliga klimat till trots) som drar turism till orten genom att värna det lokalproducerade. De tillverkar exempelvis öl, snaps och likör och är ofta knutna till små restauranger där man kan få veta om bryggeritraditioner samtidigt som man avnjuter lite god mat och dryck. Små orter ute i landet har tack vare detta fått mer besökare och kunnat driva verksamhet trots att man inte ligger mitt i storstäderna. Det är bra.

Men det har hela tiden funnits en baksida. Om man som besökare önskat köpa med sig den lokala öl eller snaps som serverats på restaurangen har man snällt fått gå till Systembolaget och be dem beställa in varan.

Det har varit omständligt och svårförståeligt för svenskar, men kanske framförallt för utländska turister som önskat köpa med sig en souvenir. Vid beskedet om Systembolagets byråkrati har många gett upp och helt struntat i köpet. Sådant kan bara ses som en onödig förlust för den lilla verksamheten på orten. Men det här kan nu ändras genom att en majoritet i riksdagen röstat för gårdsförsäljning.

Aftonbladets ledarsida ser detta dock som att ”spritlobbyn vann och folkhälsan förlorade” (2/5). Eva Franchell driver en märklig och närmast konspiratorisk linje där hon påstår att den friare alkoholpolitiken kommer att leda till att ”den lättillgängliga fyllan finns överallt och det är egentligen den Alliansen vill ha”. Hur kan man ens påstå det?

Med lösa referenser till anonym ”forskning” och ”utredningar” kör Franchell hårt på att ”det är sköra människor som kommer att luras att dricka mer”.

Det kan inte stämma.

Alkoholen på dessa gårdar och bryggerier är ofta av ett dyrare, lokalproducerat snitt som varken ungdomar eller alkoholister kommer att vilja lägga pengar på om det endast är ruset som lockar. Det är istället finsmakaren och den nyfikna turisten som handlar på dessa ställen, vilket får hela Sverige att leva då det drar mer folk till små landsorter. De som redan tillhör en riskgrupp kommer att fortsätta att gå till Systembolaget och köpa den billigaste ölsorten för att få ruset. Det kan Eva Franchell nog känna sig lugn med.


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast