VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Kommer redaktionen för faktiskt.se att granska "kåtan" i Stenträsket?

Tidningen Barometern-OT:s politiska chefredaktör Martin Tunström skrev i går om bristerna i nyhetsrapporteringen kring den ”kåta” i samhället Stenträsk i Storuman som eldades upp av myndigheterna. Kontrasten mellan mediernas berättelse om kampen mellan ursprungsbefolkning och förtryckande stat jämte verkligheten är stor – det var ingen åldersstigen kåta som brändes ned av kronofogden.     

Enligt Länsstyrelsen i Västerbotten var byggnaden ett nyuppfört svartbygge vid tiden för anmälan 2011. Ärendet är vidare avgjort i Mark- och miljööverdomstolen. Det hindrade inte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) att ta ställning i frågan och kritisera myndigheterna hårt på sociala medier.

DN, SvD, SR och SVT är några av redaktionerna som skrivit om ”kåtan” och dess ägares kamp mot Länsstyrelsen och kronofogdar. Samma mediebolag är med och finansierar satsningen faktiskt.se, vars syfte är att granska nyheter och påståenden som förs fram i valrörelsen och ”…annat digitalt medieinnehåll som på olika sätt har med politik att göra och som sprids i offentligheten”.

Här har en minister i regeringen tydligt tagit ställning offentligt i en sakfråga baserat på en missvisande medierapportering. Allt detta under ett valår. Som utomstående bedömare uppfyller fallet med råge de krav som faktiskt.se ställer upp för att kvalificera sig för en granskning.

Om redaktionen däremot inte väljer att granska nyhetsbevakningen om ”kåtan” blir det svårt att inte ge belackarna av hela faktagranskningsprojektet rätt: gärna granskning av makten – så länge granskare och granskade inte sitter i samma båt.        


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast