VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Svensk och tysk socialdemokrati inför samma dilemma

En kandidatur som offentliggjordes för sent, hybris följt av panik, bristande koordinering i partihögkvarteret och en otydlig kampanj. Dessa faktorer pekas ut som huvudorsakerna till SPD:s dåliga valresultat förra hösten i en eftervalsanalys beställd av partiet, rapporterar flera tyska medier i dag.

I början av 2017 trodde de flesta fortfarande att den dåvarande ledaren för SPD, Sigmar Gabriel, skulle bli partiets kanslerkandidat. Förvirringen, även inom SPD, var därför stor när Gabriel oväntat annonserade Martin Schulz kandidatur i en tidningsintervju. Tiden för att hinna förbereda kampanjmaskineriet ordentligt blev därför knapp.

Den efterföljande ”Schulz”-effekten, då SPD visade uppåt 30 procent i vissa opinionsmätningar, gjorde kampanjen oförberedd på nederlagen i de efterföljande delstatsvalen. I takt med att valförlusterna avlöste varandra blev Schulz redan från början otydliga valkampanj allt spretigare. ”Valarbetarna kunde inte svara på fem saker som partiet ville kämpa för i valrörelsen”, skriver Süddeutsche Zeitung. Så gick det som det gick.

För att undvika ett nytt katastrofval har nuvarande partiledare Andrea Nahles bland annat lovat att partiets kanslerkandidat ska presenteras i god tid före nästa val. Kevin Kühnert, ordförande för SPD:s ungdomsförbund och stark kritiker till storkoalitionen, har även bjudits in till en arbetsgrupp av Nahles, vilket kan tolkas som en del i ett försök till nystart.

En bättre kampanjorganisation, en ny kommunikationsstrategi och en rörelse bort bort från den ”pragmatiska mellanvägen” (min tolkning: göra en vänstergir) är några av rapportförfattarnas råd till partiledningen. Utan att för den skull dra på för stora växlar, så påminner råden till inte obetydliga delar om de som Aftonbladets ledarsida och S-debattörer som Göran Greider och Daniel Suhonen torgför.

Dilemmat för både den svenska och tyska socialdemokratin är att det som varit respektive partis historiska styrka, pragmatismen, nu målas upp som ett problem. Det skulle inte förvåna undertecknad om Socialdemokraterna kommer att författa en eftervalsanalys med ungefär liknande slutsatser lagom till nästa vår.

Kanske är radikalisering vägen framåt för S och SPD, men det innebär också att tiden då socialdemokratin kunde göra anspråk på att vara en samlande politisk kraft för evigt är förbi. Dessutom, vilket statsvetaren Andreas Johansson Heinö påpekar i Borås Tidning (27/5), infinner sig frågan varför en vänsterväljare skulle rösta på ett radikaliserat S och inte på Vänsterpartiet? Samma logik gäller rimligen för tyska SPD.


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast