VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Orimligt att SR:s digitala övertramp inte kan anmälas

Tidigare i år skrev jag ett blogginlägg om att public servicebolagens sändningstillstånd inte omfattar innehåll som publiceras på digitala plattformar, och att det i praktiken möjliggör för både SVT och SR att publicera innehåll som inte behöver ta hänsyn till tråkiga begräsningar som saklighet, opartiskhet och risken för att inslag blir anmälda till Granskningsnämnden. Min misstanke då var att vi skulle få se allt fler fall av undermålig journalistik och risken för övertramp öka i takt med att andelen material som publiceras i SRs och SVTs digitala kanaler stadigt växer.         

SR P3:s ”satir” riktad mot riksdagsledamoten Edward Riedl (M) är det senaste exemplet på denna utveckling. I korthet har Instagramkontot ”Punani_99” (en humorpodd producerad för P3) publicerat en manipulerad bild som var uppe i 24 timmar på Riedl där det ser ut som om han tar droger tillsammans med sin dotter och brorsdotter. Efter hård kritik bad redaktionen om ursäkt på Facebook och medgav att man ”gått över gränsen”.

Fallet blixtbelyser varför det är viktigt att diskussionen om public service uppdrag och innehåll måste föras. Om några av de tyngsta skälen till att vi överhuvudtaget ska ha offentligfinansierad journalistik sägs vara att den minsann måste leva upp till högre krav på saklighet och opartiskhet måste allt innehåll, oaktat vilken plattform det publiceras på, omfattas av dessa krav. Som det ser ut nu pekar det mesta på att SVT, SR och UR kommer att vara garanterade 85 miljarder skattekronor under kommande tioårsperiod – utan motkrav. Är det rimligt?


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast