VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ett röd-röd-grönt Tyskland?

Står Tyskland inför en ny vänstervåg? I tisdags lanserades officiellt den politiska rörelsen ”Aufstehen” i ett av Förbundsdagens pressrum av bland andra Sahra Wagenknecht (Die Linke), Ludvig Volmer (tidigare medgrundare av De Gröna) och Flensburgs borgmästare Simone Lange (SPD).

”Aufstehens” plattform bygger i stora delar på klassisk vänsterretorik: klyftorna i samhället har ökat, penningens makt har segrat över demokratin och krigshetsande trumfat strävan efter fred. Dessutom ska direktdemokratin stärkas i form av folkomröstningar på internet. I manifestet kritiseras även Merkels invandringspolitik för att ha eldat på motsättningarna i samhället, då migrationen förvärrat bristen på bostäder, skolor och dagisplatser. Följden blir att människor söker sig till högerpopulistiska AfD, menar rörelsen. Kritiken mot den förda invandringspolitiken gör ”Aufstehen” till ett inte helt okontroversiellt fenomen inom vänstern.

Enligt egen uppgift har rörelsen redan samlat 100 000 anhängare. Med tanke på att det enda som krävs är en registrering online som tar cirka 45 sekunder kanske antalet inte säger särskilt mycket i dag. Vad som är klart är att det finns ett starkt missnöje i Tyskland, inte minst i det forna DDR, och att de partier som kan locka tillbaka besvikna AfD-väljare har mycket att vinna.

SPD befinner sig i djup ideologisk kris och partiledaren Andrea Nahles, som försöker hålla partiet på en mittenkurs, pressas av både ungdomsförbund och partikamrater att föra partiet åt vänster. (Simona Lange utmanade för övrigt Nahles i samband med Martin Schulz sorti från den politiska scenen).   

Det långsiktiga målet med rörelsen är att driva de tre rödgröna partierna åt vänster och bereda vägen för en kommande ”röd-röd-grön” majoritetskoalition i nästa förbundsval. Reaktionerna från partledningarna inom SPD, De Gröna och Die Linke varierar från avvaktande till skeptiska.

Om ”Aufstehen” floppar eller blir ett framgångsrikt politiskt projekt får framtiden utvisa. Om man tittar på vad som hänt med Labour i Storbritannien under Jeremy Corbyn, socialisten Bernie Sanders framgångar i USA och nu senast nyheten om att kommunisten Jean-Luc Melenchons pekas ut som Emanuel Macrons huvudmotståndare av fransmännen känns ett framtida scenario med en radikaliserad tysk socialdemokrati inte uteslutet. 


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.