VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ett röd-röd-grönt Tyskland?

Står Tyskland inför en ny vänstervåg? I tisdags lanserades officiellt den politiska rörelsen ”Aufstehen” i ett av Förbundsdagens pressrum av bland andra Sahra Wagenknecht (Die Linke), Ludvig Volmer (tidigare medgrundare av De Gröna) och Flensburgs borgmästare Simone Lange (SPD).

”Aufstehens” plattform bygger i stora delar på klassisk vänsterretorik: klyftorna i samhället har ökat, penningens makt har segrat över demokratin och krigshetsande trumfat strävan efter fred. Dessutom ska direktdemokratin stärkas i form av folkomröstningar på internet. I manifestet kritiseras även Merkels invandringspolitik för att ha eldat på motsättningarna i samhället, då migrationen förvärrat bristen på bostäder, skolor och dagisplatser. Följden blir att människor söker sig till högerpopulistiska AfD, menar rörelsen. Kritiken mot den förda invandringspolitiken gör ”Aufstehen” till ett inte helt okontroversiellt fenomen inom vänstern.

Enligt egen uppgift har rörelsen redan samlat 100 000 anhängare. Med tanke på att det enda som krävs är en registrering online som tar cirka 45 sekunder kanske antalet inte säger särskilt mycket i dag. Vad som är klart är att det finns ett starkt missnöje i Tyskland, inte minst i det forna DDR, och att de partier som kan locka tillbaka besvikna AfD-väljare har mycket att vinna.

SPD befinner sig i djup ideologisk kris och partiledaren Andrea Nahles, som försöker hålla partiet på en mittenkurs, pressas av både ungdomsförbund och partikamrater att föra partiet åt vänster. (Simona Lange utmanade för övrigt Nahles i samband med Martin Schulz sorti från den politiska scenen).   

Det långsiktiga målet med rörelsen är att driva de tre rödgröna partierna åt vänster och bereda vägen för en kommande ”röd-röd-grön” majoritetskoalition i nästa förbundsval. Reaktionerna från partledningarna inom SPD, De Gröna och Die Linke varierar från avvaktande till skeptiska.

Om ”Aufstehen” floppar eller blir ett framgångsrikt politiskt projekt får framtiden utvisa. Om man tittar på vad som hänt med Labour i Storbritannien under Jeremy Corbyn, socialisten Bernie Sanders framgångar i USA och nu senast nyheten om att kommunisten Jean-Luc Melenchons pekas ut som Emanuel Macrons huvudmotståndare av fransmännen känns ett framtida scenario med en radikaliserad tysk socialdemokrati inte uteslutet. 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast