VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

"Sverige-bashing har blivit en egen disciplin"

I går var jag på snabbt besök i Oslo. Många var nyfikna på det stundande riksdagsvalet och nästan alla ställde ungefär samma fråga: "Vad håller ni på med egentligen?" Det som spökar är dels framgångarna för Sverigedemokraterna, dels det faktum att övriga partier samtidigt är totalt avståndstagande och totalt fixerade vid partiet. I norska medier levereras en lång rad variationer på temat.

"Det är synd om Sverige." Så inleder den välrenommerade sociologiprofessorn Grete Brochmann sin kommenterande artikel i dagens Morgenbladet (betalvägg) som jag köpte på Gardemoen. Brochmann konstaterar att "Sverige-bashing" närmast har "blivit en egen disciplin" och menar att den norska och danska skadeglädjen är lite orättvis. Båda länderna är mer lika Sverige än vad många vill erkänna. Fast, fortsätter hon, det finns ett område där skillnaderna har varit mycket stora - det offentliga debattklimatet: "Det är här det svenska politiska etablissemanget, Sossarna och Moderaterna (S & M) nu möter sitt Poltava. Fram till 2015 har Sverige visat upp en märkvärdig paradox: Försvaret av mångfald har skapat den mest konforma offentligheten i Norden."

Hanne Skartveit, politisk redaktör i den socialliberala norska kvällstidningen VG, är inne på samma spår när hon rapporterar från ett SD-valmöte i småländska Vimmerby. Under rubriken "Motståndarna hjälper Sverigedemokraterna" skriver hon om den märkliga tystnad som har rått i svensk debatt: "Både politiker och medier lade stränga begränsningar på vad vad det var möjligt att säga." Och hon avslutar: "Sverigedemokraternas framgångar är ett resultat av de förändringar som har skett med Sverige - och de andra partiernas problem med att tala sanning om vad landet står mitt uppe i. De har lämnat sina solida bidrag till Åkessons framgång."

Både Skartveit och Brochmann påpekar att debattklimatet förändrats sedan 2015 men som Brochmann avslutar: "Sist och slutligen räcker det inte 'att ta debatten'. S & M måste kämpa till sig trovärdighet i den nyrealistiska invandringspolitiken. Och det är bråttom."

Och lättare sagt än gjort.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast