VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Låt Försvarsberedningen lägga sitt krut på försvaret

Med några få dagar kvar till årets rikskonferens i Sälen med Folk och försvar ger tankesmedjan Frivärld påpassligt ut antologin Säkerhetspolitik för en ny regering (red. Katarina Tracz) där experterna Annika Nordgren Christensen, Oscar Jonsson, Karlis Neretnieks och Charly Salonius-Pasternak diskuterar det säkerhetspolitiska läget och vad de politiskt ansvariga bör göra för att stärka vår försvarsförmåga.

Här finns en rad angelägna påpekanden men jag vill särskilt fästa uppmärksamheten på något som Annika Nordgren Christensen skriver. Hennes bidrag handlar om klyftan mellan ord och handling i svensk försvarspolitik och syftar till att förklara varför gapet har uppstått och vidgats. Till dels handlar det om att andra, mer kortsiktigt aptitretande frågor gång efter annan drar uppmärksamheten från det långsiktiga och betydligt mindre publikknipande. Till dels är det fråga om en sorts fantasilöshet: "ett underliggande antagande om att det förvisso är bra med viss avskräckande militär förmåga, men att den inte kommer att prövas i skarpt läge". Vi har klarat oss undan krig på svensk mark i mer än 200 år - och det betyder att vi kommer att klara oss i framtiden också. Så lyder logiken.

Motsvarande tankeskärpa leder till resonemanget "Huset har inte brunnit på länge så vi kan lugnt fortsätta att strunta i att betala hemförsäkringen. Tänk så mycket roligare saker man kan få för pengarna." Fast så verkar inte så många av de ledande kamraterna resonera. Betyder det att de bryr sig mer om sin individuella sits än om vår gemensamma? Det är ingen upplyftande tanke.

Upplyftande är inte heller Nordgren Christensens bistra påpekande att det råder långa ledtider i försvars- och säkerhetspolitiken. Processerna är utdragna och  kräver upphandling och rekrytering, och på de flesta fält går det inte att skruva upp förmågan från en dag till en annan. Fast visst finns det viktiga undantag: "En sak som en nytillträdd regering kan göra direkt, som bäddar för kommande beslutsprocesser, är att stryka kravet på Försvarsberedningen, och andera pågående utredningar inom området, ska redovisa uppskattade kostnader för sina förslagm samt föreslå hur dessa ska finansieras."

Ja, denna del av uppdraget är verkligen rena snurren. Att uppskatta kostnader må vara en sak, men vem gagnas av att betydelsefulla gemensamma besked om behovet av upprustning ska stupa på att vänster- och högerledamöter i Försvarsberedningen inte kan enas om vad för besparingar eller skattehöjningar som förstärkningarna kräver!? Att finansiera försvaret av vår nationella integritet är riksdagens sak.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast