VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Swartz har rätt och fel om åsiktsjournalistiken

Richard Swartz har naturligtvis rätt i att det har gått inflation i åsikter i tidningarna. "Analyser" och "kommentarer" på nyhetsplats är inte sällan rena åsiksstyckena och även i omärkt material skiner åsikterna allt oftare igenom. Att det man själv och ens kolleger och kompisar uppfattar som självklarheter kan vara kontroversiellt och främmande för andra är uppenbarligen inte lätt att ta till sig. Här och var har man numera också speciella miljö-Kassandror anställda, som om och om igen manar till minustillväxt (dvs depression) i klimatets namn. Hur detta ska genomtrumfas mot folkets vilja, varför utvecklingsländernas befolkningar ska finna sig i fortsatt fattigdom eller hur massarbetslöshet etc ska hanteras får läsarna inte veta. Det är den rätta åsikten som är det viktiga, inte konsekvenserna.

Däremot får jag även i detta forum - jag har gjort det öga mot öga förut - ifrågasätta Richards bild av vad journalistik är för något. Naturligtvis kan journalistik vara den objektiva(st möjliga) redovisning han rekommenderar, men tidningar har startats och drivits inte bara för att återge fakta utan också för att driva en hållning: politisk, religiös, facklig, regional. Skribenter som Hierta, Levertin, Segerstedt och Tingsten skulle ha blivit bra förvånade om de fått höra att det de sysslade med om dagarna inte hade med tidningens egentliga uppgift att göra.

 

OBS. Texten också publicerad på Facebook (2/10-19)


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast