VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Revansch för AKK i Leipzig

akk.jpg

AKK. Foto: Patrick Büttgen (Wikimedia Commons) 

AKK:s offensiva tal på CDU:s partikongress i Leipzig överraskade alla och fick stående applåder av delegaterna. Till och med utmanaren Friedrich Merz såg sig tvungen att berömma sin partiledare från talarstolen. Innebär detta en vändpunkt för AKK?

Utgångsläget för Annegret Kramp-karrenbauer (AKK) inför kongressen var dåligt: CDU har backat kraftigt, eller mycket kraftigt, i nästan samtliga delstatsval som hållits under året (enda undantaget är Bremen där CDU ökade 4,3 procentenheter). Efter katastrofvalet i Thüringen, där CDU backade 11,8 procentenheter, gick Merz ut och beskrev Merkelregeringens arbete som ”skitdåligt” (”Grottenschlecht”) – ett ordval som väckte häftig kritik inom CDU. Merz kritik från sidlinjen av GroKo, idélösheten inom CDU och Angela Merkel har så klart implicit också varit riktad mot AKK.

I takt med att det fortsatt gått dåligt för partiet har flera personer pekats ut som möjliga utmanare till AKK, bland andra hälsominister Jens Spahn och Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet. Dessutom driver ungdomsförbundet Junge Union att kanslerkandidaten ska väljas av medlemmarna och inte partiombuden – i praktiken ett misstroende mot AKK.

För AKK stod alltså väldigt mycket på spel. I sitt öppningstal, som varade 90-minuter, gick hon på offensiven mot sina kritiker. Efter att ha idkat viss självkritik beskrev hon sin vision för CDU:s politik: det räckte inte längre med att lappa och laga Tyskland – kristdemokratin måste åter bli en ”framtidsverkstad”. AKK riktade sedan udden, utan att nämna några namn, mot de som kritiserat Merkel och Merkeleran (det vill säga Merz).

Om partiet inte var berett att följa den väg AKK stakat ut så var det tid att säga det nu: ”Låt oss då tala ut idag. Låt oss då också i så fall avsluta detta idag. Här och nu och i dag.”

Talet möttes av rungande applåder i hela sju minuter. Merz, som också han applåderat entusiastiskt, hyllade sedan AKK för hennes ”stridslystna, modiga och framåtblickande” tal. ”Vi är lojala med vår ordförande, vår partiledning och vår förbundsregering”, intygade Merz och varnade för att CDU inte fick bli som SPD, ett parti som präglades av ”strukturell illojalitet”. Han höll dock inte med om AKK:s kritik mot konservativa Werte Union – delar man CDU:s värderingar är det inte rätt att utesluta en grupp.   

Merz plötsliga utfall av lojalitet med AKK och förbundsregeringen har knappast undgått elaka kommentarer i sociala medier.

Från att ha varit nere på nio verkar AKK ha rest sig upp. Nu är det hon och inte hennes motståndare som har initiativet. Frågan är hur detta momentum kommer att användas och hur länge det dröjer innan nästa kritikvåg kommer. CDU:s grundläggande problem är, trots allt, alltjämt olösta. Men till dess får AKK pusta ut.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast