VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sverige tål inte hur många bomber som helst

 
"För två veckor sedan exploderade tre misstänkta sprängladdningar inom loppet av två timmar i Stockholmsområdet. I Gamla stan, Vaxholm och Geneta i Södertälje vaknade människor av kraftiga detonationer. Den syrisk-ortodoxa kyrkolokal som var målet för attentatet i Geneta har redan bombats två gånger tidigare sedan förra året. Men i Aktuellt 21 samma kväll nämndes händelserna inte med ett ord i de ordinarie sändningarna, utan lämnades till de lokala Stockholmsnyheterna. Fokus låg i stället på påstådd censur av bilder på överviktiga kvinnor på Instagram.
Så ser normaliseringen av sprängattentaten ut i Sverige."
 
Vad hon skriver är utomordentligt viktigt. Är det något som inte får ske är det att det utbryter allmän avtrubbning, så att vi börjar vänja oss vid den här sortens nyheter och inte riktigt noterar om det är i Bagdad, Kabul eller Alingsås som bombdåden har skett. Det svenska samhället har resiliens och faller inte samman av ett år med omfattande sprängningskriminalitet, även om det som redan har skett är långt mer än illa nog, men det vore våldsam hybris att tro att vi är immuna mot tillitsförlust, medborgargarden och krav på starka män. Som jag sett att Jakob Heidbrink skrivit i en tråd på Facebook: Ju längre vi väntar med de rejäla motreaktionerna, desto starkare kommer kraven på de obehagligt och farligt hårda nyporna att bli.
 
Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast