VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vem krossar Stefan Löfvens spegel?

tommystefan.jpg

"How can he be saved?" Foto: Montage. T h: statsminister Stefan Löfven (foto: Karina Ljungdahl). T v: bild ur musikalen "Tommy" (1975). 

 

Hur ska det gå för Stefan Löfven och Socialdemokraterna? Kanske kan rockgruppen The Who ge vägledning.  

Tommy, can you hear me?

Tommy, can you hear me?

Tommy, can you hear me?

Tommy, can you hear me?

Tommy, can you hear me?

Can you hear me?

How can he be saved?

1969 släppte gruppen The Who rockoperan “Tommy”, vars handling kretsar kring en pojke som på grund av ett barndomstrauma inte kan kommunicera med omvärlden. Synbart blind, döv och stum försöker Tommys föräldrar och vänner desperat nå fram till honom – briljant skildrat på spåret ”Christmas” och visuellt berättat i musikalen från 1975. Utan att avslöja för mycket så bryts ”förtrollningen” först i vuxen ålder när Tommys mor krossar en spegel i ren desperation (”Smash the Mirror”).

50 år efter albumet ”Tommy” står de svenska Socialdemokraterna inför sin största kris hitintills. I opinionsmätningarna är partiet jämnstort, eller strax efter, Sverigedemokraterna. Bland LO-väljarna, partiets historiska bas, är SD nu störst. Ingenting pekar på att utvecklingen kommer att vända.  

Orsakerna är många. JÖKEN, som tvingar S att genomföra en politik som varken de eller S-väljarna gillar, samregerandet med Miljöpartiet och det faktum att S-partier över hela Europa håller på att duka under är så klart några. Stefan Löfvens ovilja att i SVT Agenda koppla ihop gängkriminaliteten med de senaste decenniernas misslyckade migrationspolitik en annan. De fortsatta gängkrigen med dess tillhörande avrättningar och förpestande av livet för hederliga människor ytterligare en. Förvaltningskrisen. Det envisa motståndet mot kärnkraft – i ett land som är beroende av den tunga industrin. Listan kan göras längre.

Det finns dock en handfull kloka debattörer och politiker i ”rörelsen” som, likt stackars Tommys föräldrar, dagligen ropar för att få Stefan Löfven att lyssna: Widar Andersson, Stig-Björn Ljunggren, Lotta Gröning, Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson och Torbjörn Hållö.  

Tyvärr når orden inte fram. S under Löfven visar inga tecken på att vilja ta in verkligheten så som den är och inte hur partiledningen önskar att den vore.

Tommy, can you hear me?

Can you, can you, can you hear me?      

Men spegeln förblir okrossad.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast