VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Balladen om den olycksalige direktör Rosén och urhatare Stiernblad

breitling.jpg

En dyr affär. Foto: jwinfred (Creative Commons) 

Ibland fastnar man för vissa saker. Som det här: en svensk vd åker fast i tullen för en exklusiv klocka han köpt i en taxfreebutik på Genevés flygplats (Expressen 2/12). Schweiz är ju som bekant inte med i EU och lyxvaror inköpta utanför unionen ska deklareras.

Vd Magnus Rosén erkänner sitt brott på plats. Handlingen uppges ha skett i god tro – ett påstående som stärks av det faktum att Rosén gick igenom tullen med påsen från lyxbutiken till allmänt beskådande (och tulltjänstemännens uppmärksamma ögon).

Självklart blir det en rättegång av det hela som slutar med böter på 80 000 kronor och moms på 16 695 kronor. Som lök på laxen visar det sig att klockan är billigare i Stockholm än Genevé. Klockfadäsen slutar på totalt 163 695 kronor för Rosén.

Drakoniska böter och en tidsödande rättegång på grund av en klocka. Kunde resurserna ha använts bättre? Tveklöst. Men lagen är lagen och uppenbarligen ansåg någon att det var värt att väcka åtal. Så fungerar systemet.

Det som sticker ut i denna historia är däremot följande stycke:

”…Kammaråklagare Henrik Stiernblad krävde då inte bara att Magnus Rosén skulle fällas och dömas till böter. Han ansåg också att lyxklockan skulle förverkas och i slutändan säljas av staten…”

Man måste verkligen ha ett hjärta av sten för att inte känna åtminstone lite sympati för Rosén efter att ha läst detta. Nu blev det inte så – straffet blev bara böter. Men stycket väcker nyfikenheten till liv – vad driver en åklagare att spänna bågen så högt? En djup kärlek till staten? Ett passionerat förakt mot lyxklockor? Vad?

Vågar man hoppas att statens muskler kommer att spännas lika hårt i kampen mot gängvåldet som klocksmugglande direktörer framöver?

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast