VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I Af-Stormen är olyckan grön

Jag hör om misstroendeplanerna i riksdagen, där V, M, KD och SD kan gå samman, och tänker på Trinculos replik under ett oväder i Shakespeares Stormen: "Olyckan skaffar en ofta kuriösa sängkamrater."
Fast frågan är olycka för vem?
För V? Inte precis. Just i dag mår V bra. Fast det kan förstås vara annorlunda med den saken nästa vecka när de eventuellt får lov att fullfölja vad de har satt i gång - då tillsammans med SD. Men i dag bultar blodet.
För M, KD och SD? Knappast. De har argumenterat emot regeringen Löfven från första början och agerar som opposition.
För S? Ja, i förstone ter det sig så. Men kanske inte ens för dem. Jöken tär något förfärligt på humöret. Friheten hägrar. Så också för L.
Återstår C och MP. De förra riskerar att bli snuvade på en flaggskeppsreform, de senare på taburetter eller till och med riksdagsplatser.
I denna uppsättning av dramat är olyckan grön - och de omaka sängkamraterna alls inte olyckliga.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast