VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Putins största skräck

Vad är en av de saker Putin och hans män värderar högst? Det enkla svaret är pengar. Väldigt, väldigt mycket pengar. Utan dem blir livet som potentat snabbt poänglöst – slut med resor till franska Rivieran, vräkiga lägenheter i London och nya lyxyachter. Tråkigt! Men så länge Putin kan garantera att kretsen kring honom har tillgång till de medel som stulits från det ryska folket sitter han någorlunda säkert. Svårare än så är det inte.

Det är därför som Putin är livrädd för affärsmannen Bill Browder och hans kampanj för att alla länder i Väst ska införa en Magnitskijlag – som skulle omöjliggöra för Putinregimen att fortsätta gömma sina pengar i skattekonton utomlands och resa vart de vill i världen. 

Browder för en outtröttlig kamp mot Putin och var både 2017 och 2018 i Sverige för att övertyga svenska politiker att införa en nationell Magnitskijlag och därmed följa USA, Storbritannien, Kanada och Baltstaternas exempel. De borgerliga partierna och, kanske förvånande, SD stöder förslaget. Svaret från den moraliska stormakten har än så länge varit avvisande – frågan ska lösas på EU-nivå, menar S.

Nåväl. Ytterligare steg mot en europeisk Magnitskijlag togs faktiskt i tisdags då Browder deltog i en hearing i EU-parlamentet om hur ryska svarta pengar underminerar europeisk säkerhet – en process som flera europeiska banker sorgligt nog har varit delaktiga i. Nu gäller det att EPP och de övriga partigrupperna som har ett intresse av att begränsa Putinregimens destruktiva inflytande håller trycket uppe.        

Vågar man hoppas att utrikesminister Margot Wallström (S) under innevarande mandatperiod till och med vågar gå före denna gång? 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast