VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Konservativ Timbrofrukost

Håller Sverige på att svepas med i en ”konservativ våg”? Högst upp på dagordningen nu för tiden är ju nästan bara frågor som främst rör lag och ordning – såväl som på gatan, ute i skolan och i migrationspolitiken. Nja, en sådan analys är allt för ytlig – snarare är det verkligheten som tvingar fram den ”konservativa  agendan”.

Men att det finns ett nymornat intresse för konservatismen som ideologi stämmer helt klart. Ett tecken i tiden är att tankesmedjan Timbro arrangerade ett frukostseminarium på temat konservatism i tisdags, som ett led i en längre serie ideologiföreläsningar. I panelen ingick Smålandspostens politiska chefredaktör Fredrik Haage, statsvetaren Katarina Barrling och Expressens Torbjörn Nilsson som under ledning av Timbro förlags Andreas Johansson Heinö vände och vred på konservatismen.

Varför har beteckningen ”konservativ” länge haft en negativ klang i svensk debatt, till skillnad från det betydligt mer positivt laddade etiketten ”liberal”? Hur har förhållandet mellan liberalism och konservatism sett ut inom Moderaterna? Kan Sverigedemokraterna betecknas som ett konservativt parti? Varför uppstår det så lätt förvirring när den konservativa ideologin ska diskuteras på ett sätt som det sällan gör när de andra ”–ismerna” avhandlas? Var bedrivs den konservativa idédebatten idag?

Det är bara ett axplock av några av frågeställningarna som dök upp under samtalet. Som startpunkt för en fortsatt idédebatt om konservatism var tisdagens Timbroövning lika välkommen som välbehövlig.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast