VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fulcitering i kampen för hyresreglering

En sex år gammal Svenska Dagbladet-ledare av mig förvandlades i Dala-Demokraten häromdagen (5/3) till ett argument mot att införa marknadshyror. Det var Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen 2000-2014 som skrev att jag varnat för att en sådan reform skulle leda till problem för hyresgäster och bingo för värdarna. Med marknadshyror kommer nämligen "många hyresgäster att råka illa ut medan värdarna får ett öronbedövande klirr i kassan".

Jo, de orden står i min artikel. Men tyvärr har hon valt att klippa ut dem på ett sätt som fullständigt förvanskar vad jag skrivit.

Hela passagen från SvD (3/2 2013) lyder så här: ”Den relevanta frågan är inte om marknadsekonomin ska få chans att verka även i hyressektorn utan hur det ska gå till när marknadsprissättningen införs. Avskaffar man hyresregleringen från en dag till en annan kan många hyresgäster råka illa ut medan värdarna får ett öronbedövande klirr i kassan. Men så måste det inte gå till.”

Som alltid vid reformer måste man agera genomtänkt och lyhört. Men jag ansåg då likaväl som nu att tillgång och efterfrågan bör få successivt större genomslag även vad gäller hyror precis som läget är på de utmärkt fungerande bostadsrätts- och villamarknaderna. Min artikel hade för övrigt rubriken: ”Gör slut på bostadssocialismen”.

Det är helt i sin ordning med tuff debatt men låt oss ta den med blanka vapen.

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast