VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Generalmajor: ”Försvaret på underkritisk nivå”

Skogsbränderna är tack och lov släckta. Ändå brinner det i knutarna. Vi måste få till stånd ett modernt totalförsvar där försvaret och civilsamhället är något att räkna med.

Igår anordnade moderaterna i riksdagens försvarsutskott ett seminarium om detta. Först gjorde Aud Sjökvist en dragning om hennes erfarenheter som utredare efter branden i Västmanland 2014. Hon gick igenom händelseförloppet dag för dag. Det var skrämmande att få alla brister svart på vitt. För att nämna några: GPS och kartor saknades så det tog onödigt lång tid för brandtjänsten att hitta fram till branden. Det saknades information från själva skadeplatsen så informationscentralen som upprättades där kom inte med några egna nyheter utan plockade rapporteringen från Aftonbladet och Expressen.

Lärde vi oss då något av denna stora olycka? ”Nja”, svarade Aud Sjökvist på det.

I somras brann det igen. Trots heroiska insatser från så många människor – och med stöd från andra länder – kan vi tyvärr inte vara nöjda. För vi hade inte tillräcklig beredskap. Vad händer om det brinner i sommar igen? Om det skulle bli krig? (Vill man läsa mer om ett sådant scenario så rekommenderas Karlis Neretnieks ”När kriget kommer” i Axess nr 3/2016)

Förutom att rätt prioriteringar bör göras på politisk nivå så behövs bättre insatser av dig och mig. Det geografiska områdesansvaret börjar på lokal nivå och övergår till regional och sedan nationell. Det är centralt att offentliga och privata resurser samverkar vid kris och krig. Det visar inte minst det faktum att inte några lärdomar togs från branden 2014.

Dessvärre pågår kriserna på flera samhällsområden. Sverige har genomgått en mycket snabb digitalisering, men cybersäkerheten (och därtill den ekonomiska säkerheten) har inte hängt med och sårbarheten är alldeles för stor.

Vårt extrembantade försvar ligger på ”underkritisk nivå”, som generalmajor Michael Claesson, chef för ledningsstabens inriktningsavdelning på Försvarsmakten, kallade det under gårdagens seminarium. Både han och ÖB Micael Bydén menar att vi bara står i början på en resa bort från botten. Försvarets volymer och förmågor måste öka. Dessvärre tar det tid.

Tack och lov har nuvarande regering fortsatt på M:s och KD:s budget för en upptrappning av försvaret – men egentligen behövs mer. För ”utvecklingen i omvärlden fortgår och det är inte till vår fördel”, som generalmajor Claesson uttryckte det.

Den breda försvarsviljan måste öka. När var och en tar sitt ansvar och hela samhället samverkar bygger vi ett fungerande försäkringsskydd bortom brandkårsuttryckningar i elfte timmen.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

skogsbrand.jpg


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast