VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sverige bör lära av Norges misstag

I fjol tjänade vi omkring 17 miljarder på våra grannar. Norrmännen handlade hellre här än i hemlandet tack vare lägre matpriser, den gynnsamma växlingskursen - och inte minst för Sveriges billiga(re) socker.

Norrmännens sockerskatt höjdes med 83 (!) procent i fjol. Det har nu gjort att vi i Sverige slagit rekord i norsk gränshandel, visar statistik från Norges statistiska centralbyrå. 17 miljarder kronor är en ökning på 4,1 procent jämfört med året innan.

I Norge kritiseras den norska sockerskatten. En statlig utredning har lämnats till regeringen där utredarna menar att skatten bland annat snedvridit konkurrensen. För i Norge har man inte slutat äta godis. Man handlar bara mer i Sverige när man vill ha fredagsmys.

Därigenom får det norska näringslivets branschorganisation NHO vatten på sin kvarn. NHO förutspådde redan innan skatten infördes att den skulle snedvrida konkurrensen.

Vad lär vi oss svenskar då av detta?

Ingenting, tycks det som, för i sommar får vi inte längre röka (cigaretter må möjligen osa illa, men vattenpipor och e-cigaretter förbjuds också från våra uteserveringar - fy dig om du inspirerar andra till dåligheter!) och Systembolaget tar över försäljningen av alkoholhaltig glass.

Men låt människor leva lite! Se på norrmännen: blir det straffskatt på det roliga går man bara över till sin roligare granne.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

Godis.jpg


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast