VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det som gått förlorat
År 2015 halshöggs den 82 år gamla arkeologen Khaled al-Asaad av Islamiska Staten och hans kropp hängdes från en pelare mitt i Palmyras historiska kvarter.

Khaled al-Asaads brott var att han vägrade avslöja för IS var Palmyras museiföremål fanns gömda. För detta gav han medvetet sitt liv, för att skydda döda ting. För att han visste, precis som IS visste, att detta är mer än bara döda ting. För IS var de så hotfulla att de behövde förstöras, som så mycket annat kulturarv de skövlade.

Varje konstverk som någonsin skapats, varje bok som skrivits, varje byggnad som byggts där upphovsmannen verkligen förstått vad det handlar om, berättar samma sak. Det är kulturbärande symboler som lär oss något om oss själva. Om dem som kommit före. Om att det är värt att kämpa för godhet och skönhet - och framför allt mot ondskan.

Khaled al-Asaad visste att IS var ondskan och det var vad det innebar att de inte nöjde sig med att döda människor utan också ville förinta Palmyras kulturarv. För det hade hans arbete med kulturen lärt honom.

Allt det som Khaled al-Asaad visste, det är skälet till att världen i dag sörjer när Notre Dame brinner.
Khaled al-Asaad hade sörjt djupare än många av oss, eftersom han hade sett mer än en vacker byggnad. Han hade sett en byggsten som är en del av alla idag levande människor, något som för kommande generationer gått förlorat.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast