VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Därför Europa!

Tysklands roll ökar i ett Europa som, i och med Brexit, tappar en av sina tyngsta medlemmar. EU-samarbetet är viktigt och varje medlemsnation som investerar i samarbetet får tillbaka genom mer trygghet och en fungerande marknad.

Det här underströk den tyske politikern Sigmar Gabriel (SPD), vice förbundskansler i Tyskland mellan 2013–2018 och f d partiledare, i sitt anförande under Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte på Grand Hôtel i förra veckan.

Han har rätt. Vi är exportberoende och vinner på att skapa en både öppen och stabil marknad. I Sverige och Tyskland är handeln med USA och Kina relativt liten, medan den europeiska handeln är stor.

Förutom handeln hörs en vilja i den tyska debatten att ta ett större säkerhets- och försvarspolitiskt ansvar som länge har varit mer eller mindre otänkbart. Sveriges klart underfinansierade militära försvar behöver goda allianser. Varför ska vi öva med Nato men inte vara fullskalig medlem? Det liknar lite väl mycket att äta kakan och ha den kvar.

Vad kan Tyskland i sin tur lära av Sverige? Vi har tagit mycket längre kliv på digitaliseringens bana och tyskarna har en tendens att ibland skynda lite väl långsamt. I och för sig är höjda försvarsanslag något som tycks sitta långt inne för båda våra länder.

Men Tyskland lägger enorma summor på Energiewende och att rusta ned kärnkraften, men relativt lite på framtidens teknik och AI. ”It’s almost homeopathic”, beskrev Gabriel summan tyskarna lägger på AI i kontrast till energiomställningen.

Mötet på Grand var fullsatt av tyska och svenska företag och banker intresserade av att höra om hur vi i Europa möter pressen från USA och Kina. Sverige behöver vara mer som Tyskland och tro mer på goda allianser, både på Europa och Nato.

sigmargabriel.jpg

Foto: Tysk-Svenska Handelskammaren


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast