VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bostadssökande och snart också kriminell

I en proposition till riksdagen vill regeringen kriminalisera köp av hyreskontrakt. Sedan tidigare har själva försäljningen varit olaglig. Skillnaden, som riksdagen ser ut att rösta igenom, är att både köpare och säljare riskerar fängelse. Upp till 4 år kan ett kontraktköp kosta dig i framtiden. Men är verkligen en kriminalisering rätt väg att gå? Våra fängelser är redan överfulla. Vore det då inte bättre att tillåta och reglera handeln med hyreskontrakt?

Att komma in i hyresbeståndet med hjälp av pengar ses som fult. Så pass fult att det snart också blir olagligt. Den enda accepterade vägen är alltså att stå i bostadskön. Länge.

Även om du har råd att köpa ett kontrakt för exempelvis 200 000 kr så ska du inte få göra det. Samtidigt vet vi att det inte finns några pengar i hyresmarknaden idag. Det är också därför det byggs väldigt få nya hyresrätter.

Den nya lagen kommer inte att hjälpa någon, utan slår istället hårt mot den som redan är i en utsatt situation. En organiserad handel med hyreskontrakt skulle låta våra medborgare göra rätt för sig och dessutom minska på svarta affärer. Det skulle även ge dessa hyresgäster en starkare ställning gentemot hyresvärden som de köpt kontraktet av. Fastighetsägaren å sin sida får vita pengar in i verksamheten som kan ge ett nödvändigt tillskott för underhåll och nybyggnation.

En tillåten och reglerad marknad skulle, beroende på hur den utformas, inte heller gå i klinch med att fortsätta ha bostadsköer. Det går faktiskt att ha olika spår inom hyresmarknaden.

Det hade därför varit bättre om dagens proposition hade handlat om att tillsätta en utredning om hur en vit marknad för hyresavtal skulle kunna fungera. Nu handlar den istället om att sätta bostadslösa bakom lås och bom. Var det någon som sa DDR?

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

handcuffs.jpg


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast