VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Låt inte PK-Sverige styra försvaret

Alltför få kvinnor gör lumpen. Försvarsmakten har svårt att nå upp till sitt mål om att en femtedel av rekryterna ska vara kvinnor. Man – både Försvarsmakten och samhället i stort – behöver bättra sig för att nå ut till fler (män och kvinnor). Det får emellertid inte innebära sänkta krav till fördel för bilden av ett mer jämställt försvar.

Jag vill hävda att fler kvinnor skulle kunna, och till och med borde, intressera sig för ett yrke i försvaret. Varför? undrar nog en stor del av svenska folket. Därför att försvaret behöver prioriteras mer över huvud taget. Men allmänheten har nog svårt att förstå vikten av ett totalförsvar. Vi har varit så förskonade från krig att vi blivit fredsskadade.

Tyvärr är svenska Försvarsmakten ängslig. Myndigheten är rädd för att göra fel i ett dominerande PK-samhälle där det handlar om att ha rätt ”han, hon eller hen” på plats istället för att bygga en trygg försäkring i händelse av kris eller krig.

På Internationella kvinnodagen gjorde Försvarsmakten ett inlägg på sin Facebooksida om att det inte är försvarbart att ett av världens mest jämställda länder har ett så ojämnställt försvar. Men faran är, precis som Blanche Jarn på nättidskriften Smedjan skriver, att man gör avkall på huvuduppgiften: att försvara vårt land.

”Ett jämställt försvar är bara ett starkare försvar om man menar jämställdhet i termer av lika möjligheter, där alla får samma uppmuntran att söka och alla bedöms på likadana grunder”, skriver Jarn.

Samtidigt har Försvarsmakten en poäng. Det behövs fler kvinnor i försvaret. Kanske kan det också få vara just för att män och kvinnor är olika. För vi behöver en uppsjö individer som kan ingå i den viktiga uppgiften att agera trygghetsförsäkring för att fortsätta säkra vår vardag. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att prioritera försvaret.

Jag tror att Klas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten, har helt när han säger till Sveriges Radio (8/4) att man inom ramen för samhällskunskapen redan i skolan bör utbilda i totalförsvarskunskap. Vår krisberedskap är undermålig, och förståelsen för att försvaret är viktigt behöver bli bättre redan i unga år.

Låt inte PK-Sverige styra in Försvarsmakten på att prioritera kvotering. Prioritera istället ett starkare försvar där rätt man – och kvinna – finns på rätt plats för att lösa uppgiften.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

militar.jpg

Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast