VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Försvarets (s)vikare

hultqvistlofven.jpg

Foto: Susanne Nilsson

I förmiddags kom beskedet att Försvarsberedningen spricker. De fyra borgerliga partierna lämnar uppgörelsen, eftersom Socialdemokraterna krävt reservationer mot den planerade kostnaden för att rusta upp försvaret.

Varför? Tidigare var ju alla överens om planen att lägga 84 miljarder kronor på försvaret till 2025. Det är 1,5 procent av BNP. Hur svårt kan det vara?

På ett annat område sätter man glatt ett procent-av-BNP-mål för att ”Sveriges starka ekonomi har skapat den största biståndsbudgeten någonsin”, medan man på ett annat nu vägrar att göra det.

Nu har S bekänt färg i försvarsfrågan. Frågan är hur trovärdig kritiken från L och C är givet att partierna ingår i Jöken?

Man behöver först kunna släcka branden i sitt eget vardagsrum om man ska kunna hjälpa andra. Det är beklagligt för både försvaret och samhället att S inte kan prioritera rätt.

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast