VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vem gör skillnad i Europaparlamentet?

eu.jpg

Idag släpptes rapporten ”På slak lina” som är en granskning av de borgerliga Europaparlamentarikerna under perioden 2014–2019. Där står bland annat:

”Statsvetare beskriver ofta Europaparlamentsvalet som ett ’andra rangens val’ eftersom såväl partierna som medierna och väljarna upplever att det är mindre som står på spel än i nationella val.” Vad är anledningarna till det?

Enligt Gunnar Hökmark, avgående Europaparlamentariker (M) som deltog i panelen, blir en sådan här granskning i sig närmast lite udda, eftersom det inte görs liknande granskningar av våra svenska riksdagsledamöter. Men det behövs kanske i ett Sverige där vi bara sätter oss in i EU-politiken när det vankas val?

Framförallt märks det på mediebevakningen i Sverige; det görs egentligen bara rapportering om och från parlamentet vart femte år – inför stundande EU-val. Vi borde bli bättre på att betrakta Europaparlamentet som vår svenska riksdag.

Transparensen i Bryssel är något att ta efter, sa Hanna Stenegren, tidigare sakkunnig hos Fredrick Federley (C) och nu själv kandidat för Centerpartiet i EU-valet. Hon tycker att det är märkligt att riksdagens tjänstemän inte får sitta med under utskottsmöten medan de flesta möten är öppna och till och med livesända inifrån Europaparlamentet.

Rapportförfattaren, Emanuel Örtengren, har under hösten 2018 och våren 2019 haft ansvar för Timbros EU-satsning ”Ett frihetligt Europa”. Ett viktigt initiativ i ett Europa-okunnigt Sverige.

Vi kanske kan börja med en mer kontinuerlig mediebevakning. För precis som Hökmark och Stenegren var ense om så borde vi bevaka den politiska utvecklingen i EU löpande, istället för att få minsta primärval i USA hårdbevakat av svenska tidningar och tv.

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast