VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fredsskadat fikaland

kaffebyran.jpg

Det var en gång en kaffekedja som ville valla in nya kunder. För att lyckas med det ropade man ”vargen kommer!” vitt och brett. Människor kom störtande för att hjälpa, men upptäckte att de kunde köpa billigt kaffe så de förstod att det inte fanns någon fara. Så en dag havererade ett kärnkraftverk i ett land inte alltför långt bort och det farliga nedfallet blåste in över våra gränser. Larmet ljöd (facit: för att få alla att gå in, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna efter information på P4). Men allt som hände var att människor flockades hos kaffeförsäljaren i hopp om mer fika och dog på kuppen.

Aisopos fabel om pojken och vargen (här ovan i modifierad version) lär oss att den som ljuger till slut inte blir trodd ens när han talar sanning. Man ska inte ropa varg. I förra veckan hänvisades till larmsignalen ”Hesa Fredrik” för att göra reklam för Pressbyråns kaffeförsäljning.

Det kan förvisso anses lite fyndigt. Nästan all PR är god PR och kampanjen kunde ha riktat nytt ljus och intresse för vårt viktiga larmsystem. Om Pressbyrån också hade erbjudit samhällsinformation om larmet förtryckt på kaffemuggarna så hade det rentav varit riktigt smart.

Tyvärr var det inte första gången ”Hesa Fredrik” kuppades i reklamsyfte. Om fler föreningar och företag börjar använda larmet för sina egna syften och vinningar blir larmsystemet urvattnat och människorna snart offer för ”vargen”.

Det är för övrigt lite beklämmande att vi är så pass fredsskadade att vi tänker ”tre-fika!” när räddningslarmet om kris eller krig går.

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast