VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Låt Afrikas drönare rädda glesbygden

Zipline_Drone_Launch.jpg

Glesbygdens räddning? Foto: Wikimedia Commons      


Att glesbygden ska räddas genom digitalisering och tekniska lösningar ligger helt i den politiska tiden. Många partier sätter också sin tilltro till tekniken för att landsbygden överhuvudtaget ska kunna överleva.  Och visst finns det mycket som ligger i det, inte minst när det kommer till sjukvården.

Det var därför inte helt förvånande när nyheten kom att Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman fått över sex miljoner kronor av Energimyndigheten för att ta fram drönare för små medicinska transporter av blod, medicin och medicinska prover.

Syftet är bra och kommer säkerligen göra stor skillnad i framtiden om de får projektet att lyfta från marken. Det som får mig att reagera är varför svenska myndigheter återigen vill uppfinna hjulet på nytt?

Tekniken för medicinska transporter med autonoma drönare finns redan och i stor omfattning. Tidningen New African skrev redan i våras om företaget Zipline som i flera år har flugit ut blod och medicin i Rwanda och Ghana. Dessa drönare har dubbelt så lång räckvidd som det svenska projektet och är redan kompatibla med de flygledarsystem som idag används.

Kanske finns det de som fnyser åt att ta lärdomar från afrikanska länder. Men inget skulle kunna vara mer fel när det kommer till innovationer för att göra livet på glesbygden mer drägligt. Dessutom är Ziplines drönare byggda i USA, vilket borgar för att de tekniska kraven är tillräckligt högt ställda.

Det vore helt enkelt bättre, och billigare, om Sverige skulle kunna tänka sig att köpa produkter som redan finns på marknaden i stället för att lägga pengar på egna skräddarsydda lösningar. Inte bara för att kostnaden redan är känd. Systemet kan dessutom vara på plats många år innan det svenska projektet beräknas vara i hamn. Det skulle betyda mer för den svenska glesbygden att få ett system på plats i morgon, än att vänta på en svensktillverkad drönare som kanske aldrig kommer att se dagens ljus.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast