VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ledarskap i försvarsfrågan - eller Ullared?

Det är Socialdemokraternas dag i Almedalsveckan och rent teoretiskt hade det kunnat bli så här: Stefan Löfven går ut på scenen och håller sitt tal. Han inleder som brukligt med en omvärldsbeskrivning och konstater att det rustas upp i stor skala i vårt närområde. Ryssland satsar helt nya summor på krigsmakten, övar i stor skala (inklusive anfall mot Sverige) och har nyligen visat sig kapabelt att invadera och ockupera ett grannland som Ukraina. Skulle något liknande hända i vår del av Europa blir Sverige ofelbart indraget i konflikten.

Vårt territorium är högintressant: inte för att det skulle vara något attraktivt i sig för en angripare att erövra svensk mark men för att vissa områden och platser är av central betydelse för den som vill ha kontroll över Östersjöområdet. Gotland, till exempel, är som ett hangarfartyg från vilket flygrutter och farleder kan behärskas. Om inte vi gör det, så kommer någon annan att göra det.

Mot bakgrund av detta, meddelar statsministern, har han efter läsning av Försvarsberedningens slutrapport kommit fram till att inriktningen som föreslås är rätt och riktig men att tempot och ambitionsnivån är för låga. Det behöver hända fler saker här och nu. Följaktligen kommer höstbudgeten att innehålla en större ökning av försvarsanslagen än vad som tidigare förutskickats och kurvan inför framtiden blir brantare. Vi måste undvika att grannländernas ambitionshöjning blir större än den svenska och att Sverige därmed blir en allt större konsument av säkerhet; det skapar ett olustigt sug in emot oss.

Miljöpartiet jämrar sig. Det här har vi inte gått med på. Varför var vi inte förvarnade?

Samarbetspartierna hickar till. Visst har vi krävt ordentligt med nya resurser. Men så här snabbt? Och utan att vi får vara och ta åt oss äran!

I statsministerns eget parti uppstår förvirring. Tycker vi så här? Till vänster morras det, till höger funderas det yrvaket på var nya regementen ska lokaliseras. Fast efter ett tag känns det bättre och bättre. Statsministern har spelat ett oprövat kort. Han har visat ledarskap. Tagit täten. Det väcker respekt och till och med stolthet.

Men.

Det är som sagt rent teoretiskt.

I verkligheten försöker Socialdemokraterna slingra sig ur den kompromiss som försvarsberedningsrapporten utgör.

Vad Magdalena Andersson, som har har fått rycka in för Stefan Löfven i Visby, innerst inne tycker om försvaret undandrar sig min bedömning. Men jag är övertygad om att hon är fast besluten att inte förverkliga något dyrt förslag på vilket område det än vara månde som hon själv inte varit med och tagit fram. Varje ord om försvaret som sägs i kväll blir en överraskning.

Allt medan Stefan Löfven tar igen sig efter gårdagens krävande Ullaredsbesök.

 

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast