VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

(S)veket i Europarådet kräver fortfarande svar

hultqvist.jpg

Fick inget veta. Foto: Latvijas armija (Creative Commons) 

För en dryg vecka sedan röstade en majoritet av Europarådets parlamentariska församling (PACE) för att häva sanktionerna mot medlemslandet Ryssland. Putinregimens hot om att sluta betala in avgiften fungerade, tyvärr. Eftersom ingenting har förändrats i sak (Krim är fortfarande ockuperat, kriget mot Ukraina fortsätter, förtrycket mot oppositionen växer, mordförsöket i Salisbury etc.) är detta givetvis en stor symbolisk seger för ”Lillefar”.

M, V och SD röstade mot att häva sanktionerna. S-representanten Ola Möller röstade för. När tidningen Altinget (5/7) frågar honom varför så vägrar han att svara. Det är illa. Men det riktigt oroväckande är att försvarsminister Peter Hultqvist (S), enligt artikeln, blivit informerad om hans eget partis linje i omröstningen via media. Fungerar inte kommunikationen inom S bättre än så här? Och det i en central utrikesfråga med bäring på försvarspolitiken?

Hultqvist må bedyra att Sverige står bakom Ukraina och Georgien och använda stora ord om ”solidaret”. Att S valde att släppa in Putin i värmen kommer inte att glömmas bort. Om det visar sig att arbetet för att häva sanktionerna är en början på en större ”normaliseringsprocess” är sveket så mycket större – inte bara mot Ukraina och Georgiens medborgare.  

Frågorna kring S agerande i Europarådet kräver fortfarande svar. Och socialdemokraternas Rysslandspolitik framstår som mer osammanhängande – och svag – än på mycket länge.         


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast