VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Farväl till den moderata radikalismen

Ännu en artikel, den här gången av Torbjörn Nilsson i Expressen, talar om hur klyftan mellan liberalism och konservatism nu vidgas och hur Moderaterna hamnar i ett hopplöst spagat mellan två läger som endast varit tillfälligt förenade. Detta med anledning av ett integrationsseminarium i veckan.


Jag kan inte se att det är vad som håller på att hända. Däremot håller Moderaterna nu på att återknyta till den realpolitiska tradition som under lång tid var partiets självklara. En parentes med mycket stjärnögt tal om mer eller mindre gränslös "öppenhet" i kombination med fri tillgång till välfärdsstatens utbud håller på att avslutas. En del kallar parentesen "liberal", men det är i så fall i en väldigt speciell bemärkelse av ordet.


"Radikal" ligger betydligt närmare tillhands och det stämmer att radikalism och konservatism har svårt att samsas i ett och samma parti. Liberalism, speciellt ekonomisk, brukar däremot trivas rätt bra ihop med den moderna konservatismens idéer om rättsstat, äganderätt och skepsis mot centralism och politisering.
Om väljarna fortfarande gillar denna kombination är en annan och just nu inte så upplyftande historia.

 

 

NB. Texten först publicerad på Facebook (30/8 2019)

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast