VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Försvaret får pengar och en sumpad chans

I dag meddelar regeringen och stödpartierna att man har kommit överens om de resursförstärkningar till försvaret som Försvarsberedningen rekommenderade i sin slutrapport.


Det är förstås mycket bättre att satsningarna görs än att de inte blir av.


Men varför i Herrans namn kunde inte Socialdemokraterna ställa upp på detta redan före sommaren då Försvarsberedningen lade fram sin slutrapport!? Tänk om beredningen hade kunnat framträda med enad front och genast hade fått statsministerns fulla stöd! Det hade sänt en stark och tydlig signal till omvärld och hemmaopinion om beslutsamhet, nystart och nationell enighet i försvarspolitiken. Kursändringen hade verkligen märkts. Nu får den förändrade hållningen tona fram genom det partipolitiska dagtingandets dimridåer i stället, och det ger knappast samma effekt.

 

NB. Texten först publicerad på Facebook (30/8-19)

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast