VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En svensk MÖP tiger!

Skyddsobjektskylt.jpg

Foto: Wikimedia Commons

Under de senaste dagarna har det uppmärksammats att Riksenheten för säkerhetsmål har väckt åtal mot en svensk man, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Det personen i fråga ska ha gjort är att dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt på olika platser i Sverige. Det finns även misstanke om att han ska ha spridit en del av informationen.

För den som vittrar vädring om att mannen skulle vara en rysk spion, menar utredande myndighet att så inte ska vara fallet. Mannen, som är aktiv i en frivillig försvarsorganisation, tycks snarare bara vara MÖP (militärt överintresserad person) av den svårare graden.

Riksenheten för säkerhetsmål säger även att liknande fall utreds just nu och det är uppenbart att det krävs rättning i MÖP-leden. För visst är det svårt att tro att de som brinner för försvaret av Sverige skulle vilja skada landet genom att samla in och sprida skadlig information? Det handlar snarare om ett bristande konsekvenstänk och en iver att visa sina kunskaper om det svenska försvaret.

MÖP-Sverige/Svenska MÖP:ar måste ta detta på allvar och städa upp i sina egna led. Följer man grupper och forum på nätet för de som är intresserade av militärt och civilt försvar, finns mycket information som kanske inte borde delas. Det är trots allt så att de små pusselbitarna kan bidra till en större kartläggning.

Att vara MÖP är inget fel, men när oaktsamheten tar över förvandlas MÖPen till en MOP (militärt oaktsam person), till men för rikets säkerhet.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast